На пресконференция във Виена вчера федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц и вицеканцлерът Вернер Коглер отхвърлиха обвиненията на опозицията, която в началото на седмицата заяви, че правителството съзнателно е всявало страх у населението по време на коронакризата.

"Нашата стратегия винаги е била ясна - да действаме отговорно", цитира осведомителната агенция АПА изявление на Курц, който отбелязва, че не смята за правилно да замита опасностите под килима.

Поводът за обвиненията на опозицията беше протокол от правителствено заседание от 12 март, в който се говори за игра със страха.

Днес Курц отхвърля категорично подобни твърдения:

"Много експерти обърнаха внимание на факта, че корона не е грип и ние оповестихме това публично".

Той заяви, че политиката обществеността да бъде запозната с опасността, е правилна.

"Резултатът е ясен - днес Австрия е в значително по-добро положение от много други страни."

И вицеканцлерът Вернер Коглер е окачествил правителствените действия като отговорни. В началото мнозинството от участниците в дебатите твърдяха, че коронавирусът е "нещо подобно на грипния вирус". Но много експерти подчертаха, че все пак е различен. Разбира се ние илюстрирахме това с драстични примери, добавя Коглер.

Канцлерът подчерта, че правителствените мерки са взети, след като въпросът е бил обсъден с много математици и симулационни експерти. Някои от тезите са били противоречиви, други са се оказали отчасти неверни, трети са били потвърдени от последвалите събития.

Курц добави, че трябва да се оцени дейността на правителството в цялост и да се видят резултатите:

"Преминахме през кризата значително по-добре от други държави", заяви той, "и не се стигна до претоварване на интензивната медицина".

Но резултатите не бива да успокояват, тъй като разхлабването на мерките, което през май ще стане на три етапа през две седмици, крие опасност от увеличаване броя на новозаразените, предупреди канцлерът.