Заразените обитатели на дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец бяха изведени в сряда и настанени в болница.

Един от първите с положителни проби от дома, възрастен мъж на 91 години, е починал днес във Видин. Това съобщи кметът на Община Димово - Светослав Славчев, на чиято територия е социалното заведение, пред бТВ.

В дома първо бяха открити четирима души с коронавирусна инфекция, като те са на лечение в болницата във Видин. След това бяха доказани още 11 положителни проби, три от тях - на хора от персонала.

През последните дни се появи напрежение между кмета Славчев и местните здравни власти, които получиха подкрепа и от Националния оперативен щаб.

Според кмета един и същи персонал, който и без това недостига, се грижи и за заразените, и за здравите обитатели на дома. Той показа и разкъсващи се предпазни екипи, дадени от РЗИ-Видин, като добави, че сам доставил нови и здрави. Освен това общопрактикуващият лекар на дома не беше го посещавал след откриването на първите случаи на коронавирус в него.

Кметът нарече вчера случващото се "нехуманно".

Днес от щаба обясниха, че имало „неразбиране от местната власт в лицето на кмета“. Причината е, че той настоявал хората от дома, които са заразени, да влязат в болница, въпреки че нямат симптоми. Вчера главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че заразените и здравите са напълно отделени и ги обслужват отделни хора.

Заразените с коронавирус пациенти от дома от Гара Орешец днес все пак бяха настанени в болница - приеха ги във Враца.

"Въпреки нападките, които от сутринта получавам от Националния щаб, това е, де факто. Ние друго не сме искали. Нашата молба беше да изведем тези хора и да ограничим това, което имаше опасност да се случи в дома. Вчера в късния следобед е влязъл лекар в дома. Това е джипито, което отговаря за дома. Установил е, че общото им състояние е задоволително. Двама от домуващите са били с температура, той казва, че тази температура е от притеснение", обясни днес пред БНР кметът Славчев.

Седем души от дома бяха транспортирани до болницата във Враца с две линейки и вкарани през изолиран вход в ранния следобед. Настанени бяха в инфекциозно отделение, разкрито по спешност в условия на извънредна ситуация на мястото на бившата кардиология.

Пациентите са добре. За тях в продължение на 14 дни ще се грижат двама кардиолози, акушерка и санитари, командировани от други отделения. Снабдени са с необходимата екипировка. Достъпът до отделението е отцепен.

Тези хора трябва да бъдат настанени някъде в региона, а навсякъде е пълно с пациенти. И аз се съгласих, защото, първо, са граждани на България, второ, това са хора с доказано вирусоносителство, но все още са добре, те са на собствен ход, не са в тежко състояние, защо да не им помогнем на тези хора", обясни д-р Петър Керемедчиев, управител на МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца.

В дома остават възрастните, чиито проби за COVID-19 бяха отрицателни. Извършва се и дезинфекция, каза директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин Венцислав Боянов.

Търсят се доброволци за болницата във Видин

Освен в дома за възрастни хора във Видинско, все по-сериозна става ситуацията в болницата в областния град, където има нови случаи на заразени медици.

33 медицински лица или почти 10% от персонала на лечебното заведение са позитивни за COVID-19, което може да доведе до проблем в обслужването на населението. 

Днес на място пристигна и здравният министър Кирил Ананиев. Той определи липсата на персонал като огромен  проблем. Пациенти сега се пренасочват към болницата в Лом.

Ще се направи и вътрешно преструктуриране на персонала, така че да се покрие липсата на кадри в отделенията.

„Вчера пуснах едно писмо до регионалните здравни инспекции с апел да се обърнат към лечебните заведения в техния регион и по възможност да осигурят персонал, който да се пренасочи към видинската болница“, добави Ананиев.

Той уточни, че ще се разчита и на доброволци, а утре предстои да бъдат тествани девет медици от отделението по неврология. 

На място медиците го сигнализираха, че служители от лечебното заведение, които имат пряк контакт със заразени с COVID-19, се разхождат свободно по улиците на града.

„Персоналът, който работи в тези отделения, където има заболели от коронавирус - да те ги лекуват, но с всички необходими предпазни средства. Това означава, че във всички 360 болници, където се лекуват граждани с COVID-19, да приберем медиците и да няма кой да лекува българските граждани“, обясни министърът.

Той добави, че през март в болницата във Видин е имало недостиг на лични предпазни средства, но в момента медиците са оборудвани с всичко необходимо.

„Днес предоставихме допълнително 100 гащеризона, от които 40 са за многократна употреба. Общият брой на защитното облекло става 400 - абсолютно достатъчно. Доставихме, разбира се, хирургични маски - 400 бр., предпазни маски – 10 бр., очила – 36 бр.“, каза още Ананиев.