България ще инвестира 22 млн. лв. в проекти на държавната фирма "БулБИО", която произвежда и БЦЖ ваксина и разработва медикамент в помощ на борбата срещу COVID-19. Това се разбра днес по време на посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Националния център за заразни и паразитни болести.

На премиера, придружен от финансовия министър Владислав Горанов и здравния Кирил Ананиев, му бяха представени проектите на държавната фирма за производство на биологични продукти "БулБИО". Компанията наскоро се е сдобила с лиценз за разработване на лекарство в помощ в битката срещу вируса Sars-CoV-2.

"Мога да ви съобщя, че сме в процес на разработка за лекарство в помощ в борбата с COVID-19 на основата на хлорикин фосфат. Изчакваме последните анализи да излязат", заяви директорът на "БулБИО" д-р Румен Кофинов.

След това представи другите три инвестиционни проекта на дружеството. Първият е за нова производствена линия на ваксината за туберкулоза БЦЖ. България е един от основните производители на ваксината в европейски мащаб. Вторият - разширяване на производството на човешки кръвни продукти - имуноглобулини, които са от стратегическо значение за нашето здравеопазване и са важни за най-тежко болните. Третият проект е за възстановяване на производството на животинска плазма в коне, чрез която се правят препарати за лечение на дифтерия, ботулизъм, тетанус и змийско отравяне.

И за трите проекта има солиден местен и световен пазар, подчерта д-р Кофинов, добавяйки, че инвестициите в тях бързо ще се възвърнат. Дружеството е придобило и лиценз за търговия с лекарства на едро.

"Българите трябва да знаят това, което днес се предлага. Това са неща за настоящето и бъдещето, които не знаем кога могат да ни потрябват“, заяви Борисов.

Не стана ясно дали някой от тези три проекта е пряко свързан с борбата с COVID-19, но Борисов сам разказа покрай посещението за свой разговор с шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина."

Не стана ясно дали Лагард се чувства защитена от туберкулоза, или премиерът намеква за изразената от учени по света хипотеза, че в страни, в които има задължителна имунизация с БЦЖ ваксина, ефектът от пандемията от коронавирус е по-лек. Тестове за въздействието на БЦЖ ваксината в настоящата криза се правят в няколко държави.

Борисов обеща нужните 22-23 млн. лв. за "БулБИО" да бъдат гласувани от Министерския съвет възможно най-скоро.