Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще инвестира 22 млн. лв. в проекти на държавната фирма "БулБИО", която произвежда и БЦЖ ваксина и разработва медикамент в помощ на борбата срещу COVID-19. Това се разбра днес по време на посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Националния център за заразни и паразитни болести.

На премиера, придружен от финансовия министър Владислав Горанов и здравния Кирил Ананиев, му бяха представени проектите на държавната фирма за производство на биологични продукти "БулБИО". Компанията наскоро се е сдобила с лиценз за разработване на лекарство в помощ в битката срещу вируса Sars-CoV-2.

"Мога да ви съобщя, че сме в процес на разработка за лекарство в помощ в борбата с COVID-19 на основата на хлорикин фосфат. Изчакваме последните анализи да излязат", заяви директорът на "БулБИО" д-р Румен Кофинов.

След това представи другите три инвестиционни проекта на дружеството. Първият е за нова производствена линия на ваксината за туберкулоза БЦЖ. България е един от основните производители на ваксината в европейски мащаб. Вторият - разширяване на производството на човешки кръвни продукти - имуноглобулини, които са от стратегическо значение за нашето здравеопазване и са важни за най-тежко болните. Третият проект е за възстановяване на производството на животинска плазма в коне, чрез която се правят препарати за лечение на дифтерия, ботулизъм, тетанус и змийско отравяне.

И за трите проекта има солиден местен и световен пазар, подчерта д-р Кофинов, добавяйки, че инвестициите в тях бързо ще се възвърнат. Дружеството е придобило и лиценз за търговия с лекарства на едро.

"Българите трябва да знаят това, което днес се предлага. Това са неща за настоящето и бъдещето, които не знаем кога могат да ни потрябват“, заяви Борисов.

Не стана ясно дали някой от тези три проекта е пряко свързан с борбата с COVID-19, но Борисов сам разказа покрай посещението за свой разговор с шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина."

Не стана ясно дали Лагард се чувства защитена от туберкулоза, или премиерът намеква за изразената от учени по света хипотеза, че в страни, в които има задължителна имунизация с БЦЖ ваксина, ефектът от пандемията от коронавирус е по-лек. Тестове за въздействието на БЦЖ ваксината в настоящата криза се правят в няколко държави.

Борисов обеща нужните 22-23 млн. лв. за "БулБИО" да бъдат гласувани от Министерския съвет възможно най-скоро.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А за 40-те кончета! Що не са съобщава?

Бочко, института "Пастьор" пусна изследване, че от 500 заразени и заболели ( 350 тежко и 150 леко) само 25 са били пушачи. Некакви си 5%. И има вероятност никотина да пази и той от ковида.. Пък ний за пушунето сред първенците в Европата все още сме.. Та БЦЖ ваксината и никотина, май по-добре от НОЩ-а ни пазят.. Та в таз връзка - Ресторантите със зали за пушене ли ша ги пуснеш, като отмине "пандемията"? А кат си вещ веч доктор и по ваксините - по бай Тошово време за свинете и ваксина срещу АФРИКАНСКАТА ЧУМА се произвеждаше. Че и ваксинация се правеше. В един специален институт във Враца я правиха. И тогава не бастисваха цели свинеферми и "заднио двор" и не се ликвидираше цял отрасъл в животновъдството... Щото те - ДЕМОкрацията и пазарната икономика, и института бастисаха..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.