Децата от 7 и 12 клас няма да се връщат в час до края на учебната година, те ще бъдат в класните стаи само за изпитите си по български и математика, като това се случва в рамките на два различни дни. Решението е било взето след коалиционния съвет на правителството вчера, съобщи тази сутрин пред Нова тв лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Решението е било взето в разговор с министър-председателя Бойко Борисов и образователния министър Красимир Вълчев. По думите на Симеонов обратното - връщането на децата в клас дори и за седмица, би било равносилно на "убийство". 

„Връщането на 7 и 12 клас в училище би съсипало всички усилия и жертви, които обществото ни направи досега. Това би разпалило нови огнища. В класните стаи може да се осигури дистанция и децата да са с маски. Но какво става в междучасието, в коридорите, в тоалетните? Където деца, които не са се виждали повече от месец и половина – се срещнат? Това са силни емоции, разкрепостени отношения и неизбежни контакти“, обясни бившият вицепремиер, сега депутат Симеонов. 

И обясни сравнението с "убийство" с това, че едно дете, което е носител на коронавируса, неволно ще я прехвърли в семействата на всички други деца, оттам скача рискът да бъдат поразени възрастните хора със слаба имунна система - бабите и дядовците. "Какъв друг термин можем да използваме  за тези поражения, ако не „убийство“, попита лидерът на НФСБ. 

И уточни, че са се обединили около решението връщането на децата в училище да стане в рамките на два различни дни за матурите, като родителите ще доведат и поемат децата веднага след изпитите.