Кметът на Плевен Георг Спартански отказа да отвори парковете в общината за бременни жени и за спортуващи. Причината: стриктно следване на заповедта на здравния министър, с която от понеделник градските градини бяха отворени.

Както Клуб Z писа в неделя - когато заповедта бе публикувана на сайта на здравното министерство, в нея има разминаване между публичните обявления на властите кой може да посещава парковете и описаното в документа.

В заповедта на Кирил Ананиев е написано буквално:

Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

- деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;

- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Или с други думи - в паркове и градини може да се разхождат само семейства с деца и собственици на кучета. Не се споменават нито бременни, нито спортуващи.

Във въпросната заповед е записано още, че "на база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините".

Което ще рече, че кметовете трябва просто да организират начина, по който ще се разхождат гореописаните две групи хора в парка - семейства с деца и собственици на кучета, да организират цялостното движение, контрол и пр. в градините, за да се гарантира спазването на противоепидемичните мерки.

Още в неделя от здравното министерство коментираха пред Клуб Z, че тълкуват текста по друг начин. Под "специфики" трябвало да се разбира, че кметовете могат да добавят по свое усмотрение и други групи от хора, които може да посещават парковете и градините.

Спартански обаче не смята така. 

"Бях свидетел на много тълкувания и допълнения (на заповедта) от кметове в страната. Нашите граждани поставят въпрос защо в еди кой си град може за самостоятелно спортуващи или колоездави. Като юрист казвам, че заповедта на министъра е административен акт на по-висшестоящ орган на изпълнителната власт. За кметовете остава да я приведат в изпълнение в обема, в който е разписана и по отношение на лицата, за които е разписана. Всякакви тълкувания и разширения са недопустими", коментира кметът на Плевен пред бТВ.

И призова изпълнителната власт да разпише мерките "подробно и точно".

Факт - макар и да ги няма описани в заповедта, редица кметове, в т.ч. на София, обявиха, че в парковете ще се допускат бременни и спортуващи лица.

Иначе това не е първата проблемна заповед на здравния министър. Така например налагането на забрана за посещения на парковете през март предизвика брожения сред собствениците на кучета. Тогава на сайта на министерството се появи уточнение, но под формата на съобщение, че градините ще бъдат отворени за разходки на домашните любимци. Самата заповед обаче така и не бе изменена и на практика всички, които са разхождали кучета в парка, са били в нарушение. След две седмици властите обявиха, че градините всъщност са затворени и за кучкарите и на много места ги заградиха с полицейски ленти.