Венецуелските власти са взели решение да увеличат минималната заплата от 1 май и са одобрили нов размер на социалните помощи, съобщи радио Унион, цитирано от ТАСС, предава БТА.

Минималната заплата ще стане 400 000 боливара, което по текущия официален курс на централната банка на Венецуела се равнява на 2,35 долара. Преди това размерът ѝ бе 250 000 боливара.

Към заплатата е предвидено да се раздават талони за стоки от първа необходимост на стойност 400 000 боливара. Така общият минимален доход на венецуелците ще бъде 4,7 долара.

През последните години Венецуела преживява тежка социално-икономическа криза, съпроводена с хиперинфлация и девалвация на националната валута.

Само преди няколко месеца правителството обещаваше доходи от поне 15 долара за своите граждани. Този план обаче не се изпълни и жителите на най-богатата на петрол страна в света остават сред най-бедните. 

През 2018 година венецуелският президент вече прибегна към шест увеличения, които така и не успяха да компенсират загубата на покупателна способност заради сгромолясването на икономиката и инфлацията, която е извън контрол, припомня АФП.

Венецуела, която разполага с най-големите резерви на петрол в света, преминава през най-тежката икономическа криза в най-новата си история.

Николас Мадуро хвърля отговорността за това върху американските санкции, които включват и ембарго върху венецуелския петрол, източник на 96 процента от приходите на страната. През септември добивът на петрол спадна под 800 000 барела на ден спрямо 3,2 милиона барела преди 10 години.

Според опозицията тежкото икономическо положение се дължи на необмислените действия на правителството, големите държавни разходи и разрастването на корупцията, когато страната бе облагодетелствана от високите котировки на петрола между 2004 и 2014 година.