Със заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев облекчи режима на посещение на градските паркове, съобщи министерството.

Както бе обявено по-рано днес от кметицата на София Йорданка Фандъкова, деца до 12 години, придружавани от родител и/или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, ще мога от утре да се разхождат в "градски паркове и градини" от 9,30 до 18,30 ч. всеки ден. 

Собствениците на кучета пък - преди и след този часови диапазон. 

В заповедта на Ананиев обаче липсва разрешението на Фандъкова извън диапазона за децата в парка да ходят и хора, спортуващи индивидуално.

От министерство на здравеопазването уточниха, че подточка II, която възлага на кметовете на общините да създадат организация за прилагането на горните мерки, също позволява на Фандъкова да позволи индивидуалния спорт в София.

Ананиев още подчертава като задължителни носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

"Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия", пише още в заповедта.

И се подчертава, че остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Ето и пълната заповед на Ананиев: