Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американецът Алън Юстас - един от шефовете на компанията "Гугъл" стана вторият човек, скочил от ръба на Космоса, предаде Ройтерс.

Алън Юстас

Той скочи от височина 41,4 километра и така подобри с над 2 километра рекорда на австриеца Феликс Баумгартнер от 2012 г. по скокове с парашут от стратосферата.

Юстас (57 г.), който е вицепрезидент на "Гугъл" по разработките, се е издигнал до ръба на Космоса в специална капсула, прикрепена към напълнен с хелий въздушен балон. Той излетя нагоре от изоставена писта край град Розуел в щата Ню Мексико.

Алън Юстас по време на тренировка в Ню Мексико месеци преди успешния скок.

Преди това Юстас прекарал 4 часа в кислородна камера. После си сложил специален костюм.

За разлика от Феликс Баумгартнер, който се намираше в специална капсула, Алън Юстас бе прикрепен от външната страна на модула, който балонът е издигал.

Американецът достигнал до стратосферата за два часа, като набирал необходимата височина със скорост 300 метра в минута, Юстас е останал там близо половин час, за да се наслади на великолепната гледка, преди да се отдели от модула и да започне свободното падане.

По време на скока Юстас развил скорост до невероятните 1287 километра в час и така преодолял звуковата бариера. На височина от 5,5 километра се отворил парашутът му.

Скокът е отнел около 15 минути.

Вицепрезидентът на "Гугъл" се е приземил на 100 километра от мястото, откъдето излетя с въздушният балон.

Той сподели, че е взел решението за скока през 2011 г. и три години се е подготвял за него. За това обаче се разчу едва сега.

"Беше удивително. Беше красиво", сподели Алън Юстас пред в. "Ню Йорк таймс". "Можеш да видиш мрака на космическото пространство и слоевете на атмосферата, които не съм виждал преди."

Когато преодолявал скоростта на звука, той не виждал и не  чувствал нищо.

Специално конструираният му парашут го спасил от заплитане при отварянето.

Алън Юстас твърди, че не е имал за цел да постави рекорд, а да да бъдат развити нови технологии, които да бъдат използвани за изучаване на стратосферата.

Вицепрезидентът на "Гугъл" изпробва костюма, с който скочи от ръба на Космоса.

 

Ключови думи

Коментари

Шаро

Само адмирации за подобно дело и за начина, по който е реализирано и отразено в медиите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.