"Безспорно е, че българската икономика не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим, следим всеки ден данните, правим анализи. Надявам се колкото се може по-скоро да се либерализират мерките, това ще се случва поетапно"

Това заяви днес в "Панорама" вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше гост в предаването и коментира редица от теми, които са повече от актуални в обществото в условията на пандемията от коронавирус.

На първо четене - голямо впечатление направи фактът, че Дончев смени тона на управляващите от последните дни и вместо да се скара на обществото, се опита да го поощри. 

"Ако някой трябва да се гордее, това е българското общество, което по-скоро се справя", каза той. 

Що се отнася до другия голям проблем - икономиката, Дончев обясни, че между 55-60% от икономиката работи.

"Този , който има поръчки, работи. Има цели сектори, които са замръзнали в момента"

Оптимизмът му стигна и по-далеч - разказа как България в средносрочен план ще има добри перспективи. Пример - текстилната индустрия, която имала добри позиции, макар и "в ограничени мащаби". 

Вицепремиерът стана поредният представител на властта, който похвали схемата за държавна помощ 60/40. До момента по нея били спасени работните места на 90 000 служители в засегнатите фирми. В студиото обаче беше и представител на БСП - Крум Зарков, който го контрира с въпроса - но колко фирми са кандидатствали? 

Така стана ясно, че компаниите са едва около 7 000. Общо регистрираните фирми в България са повече от 400 000. Според Дончев обаче схемата работи и ще се доказва напред във времето. Схемата пък никога не е била предназначена за всички фирми. 

Дончев направи и сметката, че безвъзмездната помощ от правителството била близо 2 млрд. лв. В тази сметка обаче се включват и парите за 60/40, която се финансира от фонд "Безработица". В него бяха наляти още 1,5 млрд. лв., но на практика тези пари идват от хазната - тоест от вноските на същите тези хора, които в момента се подпомагат. Факт и че ако мярката не заработи - същите 60% от заплатите ще се изплащат на служителите от държавата, ако те бъдат изпратени на трудовата борса. 

Чухме и любимата напоследък мантра на властта, че българската икономика е твърде зависима от тази в Западна Европа, заради експортната си ориентираност. 

В началото пък Дончев коментира странната ситуация, в която управляващата партия - ГЕРБ, на практика суспендира изслушването на премиера Борисов в Народното събрание. Според него все пак парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно. По думите му ефективността на онлайн заседанията в МС не е намаляла.

Въпреки тежките, практически теми - все пак остана време и за малко философия. 

"Всяко трудно време преподава уроци, дано да сме достатъчно добри ученици да ги научим. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това".