Лекарството срещу ебола ремдезивир е показало повече от обнадеждаващи резултати в тестовете с пациенти досега, съобщава германската преса. От общо 113 пациенти в критично състояние, които са третирани с него в университетската болница, 111 са оздравели и са били изписани. Двама са починали.

Симптомите на пациентите са изчезнали след само 6 дни лечение с ремдезивир, респираторните проблеми също са изчезнали.  При част от болните лечението е трябвало да продължи 10 дни, но също е било успешно.

Тази информация все още не е научно представителна, а е съобщение на клиниката.  Клиниката участва в опити, провеждани със съдействието на производителя на ремдезивир – „Гилеад“.  Чикагската университетска болница ръководи тестовете с лекарството, но те са мултинационални, уточниха от ръководството ѝ. Тества се едновременно в две фази – едната е с 2400 тежко болни пациенти, другата е с 1600 със средно тежко протичане на болестта. Сравняват се 5-дневна и 10-дневна терапия с лекарството срещу ебола.

В опитите с животни преди това лекарството също е показало широк антивирусен ефект. В излязло наскоро изследване с маймуни ремдезивир намалява уврежданията на белите дробове, причинявани от COVID-19.

Всички тези резултати са все още неофициални и не е ясно дали са случайни или лекарството може да се прилага за лечение на болестта. Официалните резултати ще бъдат публикувани до седмици, дотогава информацията не се смята за научна, предупреждават от самата клиника.