Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи късно снощи, че ще позволи на банките да предоставят като кредитни гаранции към нея книжа, чийто рейтинг е бил понижен до категория "боклук" (т.нар. - Junk), за да се предотврати недостиг на кредитиране в еврозоната на фона на епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Италия и редица компании са в риск дълговите им книжа да загубят инвестиционния си рейтинг предвид затрудненията, предизвикани от разпространението на COVID-19 и ограничителните мерки.

Това би означавало, че банките няма да могат да използват тези активи, за да си осигурят самите те финансиране от ЕЦБ, и това би повишило цената на кредитирането за съответните емитенти.

ЕЦБ обаче заяви, че ще прилага за всеки актив кредитния му рейтинг към 17 април. По този начин банките ще могат да продължат да използват книжата при кредитни операции, доколкото облигациите остават в горния край на скалата от няколкото рейтинга, определящи даден актив като неподходящ за инвестиции.

ЕЦБ заема пари кеш на банките при лихва от минус 0,75 процента и им прави отстъпки, ако те предоставят средствата на компании.

Банките, които вземат свръхевтини кредити, трябва да внесат гаранции. Смекчаването на правилата има за цел да гарантира, че банките ще разполагат с достатъчно активи, които да използват като гаранции, и ще поддържат кредитния поток към бизнеса.