Тази година за Рамазан байрам мюсюлманските храмове ще останат затворени.

Това обяви тази сутрин началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски, позовавайки се на разпореждане на Главното мюфтийство, за каквото все още не е съобщавано официално.

Официалните празнични дни са 23, 24 и 25 април.

Мутафчийски призова вярващите да се въздържат от големи събирания и да отбележат празника в тесен семеен кръг. А храната за ифтар по възможност да е пакетирана. 

"В условията на настоящата пандемия COVID-19 и обявеното и продължаващо вече 40 дни извънредно положение в страната без съмнение ще посрещнем един изключително различен от досегашните месец Рамазан. Предвид факта, че няма да има възможност за масови събирания в джамиите, колективни молитви, общи ифтари и други обществени събития, Мюсюлманско изповедание насочи усилията си към организирането на богата онлайн програма с цел да поддържа връзка с мюсюлманската общност у нас и да удовлетворява духовните ѝ нужди в този толкова специален период – свещения месец Рамазан.

Подготвяните онлайн видео продукции за месец Рамазан ще бъдат излъчвани всекидневно в различни, но конкретни времеви диапазони, като някои от тях ще са ежеседмични", съобщават на сайта на Главното мюфтийство.

В Youtube има и канал Мюсюлманско изповедание, където всеки ден ще има онлайн програма за целия свещен за мюсюлманите месец.

През миналия месец Главното мюфтийство след заседание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет обяви, че молитвите, в това число и петъчната молитва за мюсюлманите в България, които се извършват в храм, не са задължителни, а нежелателни във време на извънредно положение заради риска от разпространение на коронавирус. Препоръката бе вярващите да практикуват религиозните тайнства у дома.

Джамиите все пак останаха отворени, но с въвеждане на строги мерки за предпазване от зараза.

В края на месеца пък ще се решава и дали ще се чества 6 май - Гергьовден, с традиционния военен парад.

Християнските храмове останаха отворени за великденските празници при спазване на мерките за физическа дистанция.