21:10 ч.: Франция разшири списъка на забранените за износ лекарства

Франция разшири списъка на лекарствата, забранени за износ от страната, включително и десетки такива, използвани при лечението на COVID-19, въпреки поредица от призиви от ЕС да премахне ограниченията, които могат да доведат до дефицит в други страни, показват документи, цитирани от Ройтерс.

Новите забрани от Париж бяха приети два дни преди виртуалната среща на върха на ЕС, на която лидерите ще обсъждат укрепването на финансовата солидарност в съюза в борбата срещу пандемията и запазването на общия пазар, базиран на свободното движение на стоки.

Европейската комисия изпрати на 7 април писмо до френското правителство, призовавайки го да вдигне забраната върху десетки лекарства, жизнено необходими при лечението на пациенти с коронавируса, казаха пред Ройтерс служители от ЕС.

Но вместо да се вслуша в тези призиви, Париж силно разшири забранителния списък на лекарствата, показва писмо, видяно от Ройтерс, изпратено от френския лекарствен регулатор ANSM до фармацевтичните дистрибутори на 21 април. От офиса на френския премиер, здравното министерство и лекарствения регулатор не са отговорили на запитвания за коментар.

Сред лекарствата, които дистрибуторите не могат да изнасят от Франция, са болкоуспокояващи, седативи и такива за отпускане на мускулатурата, както и няколко, които се тестват за възможно лечение на COVID-19, включително ремдесивир, хидроксихлороквин, лопинавир и ритонавир, сочат списъците на ANSM.

Ограниченията се отнасят и за инсулин, който е жизненоважен за милиони хора с диабет в цяла Европа. Някои от забранените за износ лекарства не са дефицитни във Франция, но са в някои страни от ЕС. Такъв е случаят например с атракуриум и рокурониум, които отпускат мускулатурата и се използват при интубирането на критично болни пациенти с COVID-19. Италия, Белгия и Нидерландия са сред страните от ЕС, които предупредиха, че тези две лекарства могат да се окажат изчерпани в техните страни според вътрешен списък на ЕС за дефицитни лекарства, датиран от 1 април и видян от Ройтерс.

Говорителка на Еврокомисията каза пред Ройтерс днес, че Франция е една от няколко страни в ЕС, които са игнорирали призивите за премахване на някои търговски бариери за лекарствата. Тя добави, че в момента се водят преговори с цел Франция, която е център за дистрибуция на лекарства в цяла Европа, да бъде убедена да отмени "непропорционалните ограничения".

Ако не бъде постигнат компромис, комисията може да предприеме съдебна процедура срещу Париж, посочи говорителката.

19:55 ч.: Ремдезивир излекувал 111 тежко болни от COVID-19

Лекарството срещу ебола ремдезивир е показало повече от обнадеждаващи резултати в тестовете с пациенти досега, съобщава германската преса. От общо 113 пациенти в критично състояние, които са третирани с него в университетската болница, 111 са оздравели и са били изписани. Двама са починали.

Симптомите на пациентите са изчезнали след само 6 дни лечение с ремдезивир, респираторните проблеми също са изчезнали.  При част от болните лечението е трябвало да продължи 10 дни, но също е било успешно.


19:50 ч.: Смразяващи числа за безработицата в САЩ

Икономисти прогнозират, че в края на този месец безработицата в САЩ ще стигне до 20% от работната сила, съобщава Асошиейтед прес. В най-лошите година на Голямата депресия (след 1929 г.) безработицата в САЩ е била 23,6% през 1932 г., 24,9% през 1933 г., 21,7% през 1934 г., 20,1% през 1935 г.

Днес молбите за помощи за безработни са стигнали до 26 милиона. Броят на вече получаващите такива помощи сега е 16 милиона, с 4 милиона над предишния рекорд от 12 милиона през 2010 г. - вследствие от рецесията през 2008-2009 г.

Това е най-бързата досега документирана загуба на работни места, посочва агенцията.


19:48 ч.: Още дълго ще трябва да живеем с този вирус, казва Меркел

Успехите, които Германия има с овладяването на епидемията от COVID-19, са само междучасие и все още не са окончателни. Движим се по тънък лед и ограниченията ще останат дълго. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел в обръщение към нацията днес.

Ангела Меркел

„Осъзнавам, че на всички кризата с коронавируса им се струва вече едва ли не безкрайна. И знам, че никой не иска да го чуе, но това е истината: ние не сме в края на пандемията, а в самото й начало. Още дълго ще трябва да живеем с този вирус“, заяви тя.


19:44 ч.:  Не корона облигации, а по-голям евробюджет

Европейската комисия предлага следващият седемгодишен бюдежт на ЕС да бъде двойно по-голям, предава днес от Берлин и Брюксел Ройтерс, цитирайки канцлерката Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен

Държавните лидери ще обсъждат днес видеоконферентно икономическия отговор на кризата, предизвикана от коронавируса.

Германия продължава да отхвърля предложенията на Франция и Испания за солидарен европейски дълг.

Тя предпочита бюджетът на ЕС да финансира икономическото възстановяване чрез грантове и заеми.

Меркел каза, че "в дух на солидарност трябва да бъдем готови за ограничен период от време да правим много различни – ще рече много по-високи – вноски в бюджета на ЕС".

Първоначален проект на Комисията, който Фон дер Лайен се очаква да представи днес, предвижда разходите на ЕС от 2021 до 2027 г. вкл. да бъдат удвоени до 2 трилиона евро.


17:30 ч.: ЕС обмисля данък върху интернет

ЕС обмисля въвеждането на данък върху интернет, за да има в следващия европейски бюджет достатъчно средства за преодоляване на последиците от епидемията от COVID-19, предаде БТА. Това съобщи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, който участва в началото на днешната видеоконференция на Европейския съвет.
Той отбеляза, че ЕП подкрепя предложенията бъдещият бюджет на ЕС да има перо за икономическо възстановяване, както и да бъде поет нов общ дълг в полза на най-засегнатите страни. 


16:38 ч.: Италия: Тестовете върху хора на ваксина срещу коронавируса може да започнат през лятото

Клинични изпитания на ваксина срещу коронавируса, разработена от европейски консорциум, може да започнат през лятото върху хора в Италия, съобщи ТАСС, като цитира тв "РАИ нюз 24".
Италианският тв канал се позовава на съобщение на консорциума, обединяващ италианската фармацевтична компания "Рейтера" (Reithera), германската "Леукокеър" (Leukocare) и белгийската "Юнивърселс" (Univercells).
От консорциума уточняват, че в момента италианската компания провежда подготовка за начало на клиничните изпитания през лятото на тази година.
Става дума за профилактична ваксина въз основа на аденовирус на шимпанзе. Тя атакува белтък от обвивката на SARS-CoV-2, чрез който той заразява клетките.
По-рано италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо съобщи, че италианска компания в края на април ще започне изпитания на ваксина, за да я подготви до есента.


16:45 ч.: Великобритания е пред исторически икономически шок

Икономиката на Великобритания преживява може би най-дълбокия си икономически шок от няколко века и е малко вероятно възстановяването на бъде бързо. Това заяви днес Гертян (Ян) Влиге, член на ръководството на Банк ъв Ингланд (Bank of England), цитиран от Ройтерс.
"Въз основа на ранните показатели и въз основа на опита в други страни, които бяха ударени малко по-рано от Великобритания, изглежда, че ние преживяваме икономическо свиване, което е по-бързо и по-дълбоко от всичко видяно през последния век, а вероятно и от няколко века", каза Влиге.

"Потенциалът на икономиката е сериозно нарушен в момента, но щом свърши пандемията и другите нещa се нормализират, по принцип би следвало тя да се върне почти на предвирусната си траектория", каза той в онлайн реч.

Попитан за вероятната скорост на икономическото възстановяване на Великобритания, Влиге отговори, че може би ще отнеме време.


16:41 ч.:СЗО: Близо половината смъртни случаи от коронавирус в Европа са в домове за възрастни хора 

Шефът на европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че близо половината смъртни случаи от коронавирус в Европа са в домове за възрастни хора и нарече това "невъобразима трагедия", предаде Асошиейтед прес.
На брифинг за медиите директорът на СЗО-Европа д-р Ханс Клуге каза, че се очертава "доста притеснителна картина" относно последствията от причиняваното от вируса заболяване COVID-19 за домовете за дългосрочно настаняване на възрастни, в които често пъти "нивото на грижите е пословично занемарено".
Здравните работници в подобни заведения често са претоварени и нископлатени, призна той и призова да им бъдат осигурени повече предпазни средства и подкрепа. Директорът на СЗО-Европа нарече тези здравни работници "невъзпетите герои" на пандемията.


12:09 ч.: Премиерката на Финландия - под карантина

Премиерката на Финландия Сана Марин бе поставена под карантина, след като служител от резиденцията ѝ е имал контакт с потвърден случай на заразен от коронавирус. Според официално изявление от кабинета ѝ тя няма симптоми на заразата. Марин, която е на 34-годишна възраст, стана най-младата лидерка на правителство в световен мащаб, когато пое властта през миналия декември. 


11:17 ч.: Случаите на коронавирус в Русия намаляват за трети пореден ден; общият брой надхвърля 62 000

Русия е регистрирала 4774 нови случая на коронавирус през последните 24 часа - спад на броя на новите случаи за трети пореден ден, а общият брой на инфекциите достигна 62 773, предаде Ройтерс, като цитира оперативния щаб за борба срещу разпространението на новия коронавирус. През последното денонощие са починали 42-ма пациенти с коронавируса, с което общият брой на смъртните случаи достигна 555.


11:13 ч.: Таджикистанският президент призова фермерите да отложат постите за Рамазана

Таджикистанският президент Емомали Рахмон призова местните земеделски производители да отложат постите за Рамазана, за да останат здрави и продуктивни по време на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс. Мюсюлманите по цял свят постят през деня през месеца на Рамазана, който започва през тази седмица. Тези, които не могат да постят поради болест, имат разрешение да наваксат по-късно през годината. В Таджикистан няма регистрирани случаи на зараза с коронавируса, но страната затвори границите си и предприе и други мерки за ограничаване на разпространението на болестта, включително затваряне на джамиите. В обръщение към мюсюлманите, които са мнозинство от населението на Таджикистан, Рахмон заяви, че гарантирането на общественото здраве и хранителната сигурност е валидна причина за отлагане на постите.


9:59 ч.: Рекорд в ръста на заразени в Украйна за денонощие

През изтеклото денонощие украинските медици регистрираха 578 нови заразени с коронавируса, което е най-големият ръст от началото на кризата досега. До момента за денонощие се откриваха най-много 501 нови случая, информира здравното министерство. Така общият брой болни от COVID-19 в страната достигна 7170, предаде ТАСС. Вирусът е взел досега 187 жертви в Украйна, а 504 пациенти са оздравели, съобщи ведомството в Телеграм. Вчера новите случаи за денонощие в Украйна бяха 467, ден по-рано - 415, напомня агенцията. 


8:04 ч.: Новите случаи в Германия - с 2352 нагоре за 24 часа; за трети пореден ден нарастването на новите инфекции се ускорява

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 2352 до общо 148 046, показаха днес данните от Института за инфекциозни болести "Роберт Кох", отбелязвайки трети пореден ден на ускоряване на новите инфекции, предаде Ройтерс. Броят на регистрираните смъртни случаи е нараснал с 215 до общо 5094.

И Германия не отказва китайска помощ. В случая тя е за университетската болница в Хайделберг. 

6:15 ч.: Берлин увеличава велоалеите си

Властите на германската столица заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по берлинските улици в периода на пандемията въпреки гнева на много шофьори, предаде Асошиейтед прес.

Мярката трябва да помогне на хората да се придвижват из града, без да се налага да използват обществения транспорт, където спазването на социална дистанция може да се окаже трудно.

Сега се разчертават километри нови велоалеи, които и без това са били планирани в по-дългосрочен план, посочва Феликс Вайсбрих, който надзирава планирането на улиците в берлинския район "Фридрихсхайн-Кройцберг".

Според любители на велосипедите епидемията изглежда е насърчила градската администрация да прескочи обичайната бюрокрация, която нормално би забавила процеса с години.

Някои шофьори обаче реагираха гневно на тази инициатива, тъй като новите велоалеи са за сметка на ленти, използвани обикновено за паркиране на коли, макар наблизо да има и платени паркоместа.

Берлин следва примера на градове като Богота, Будапеща и Ванкувър, които вече заделиха по-голяма част от улиците си за велосипедисти в периода на пандемията.

Нежеланието да се намират в близост с непознати допринесе много хора да се откажат от обществения транспорт и да издухат прахта от старите си колелета. Лекарите също препоръчват физическите упражнения на открито за засилване на имунната система.

Германците освен това от идната седмица ще трябва задължително да покриват лицата си с маски в обществения транспорт и в много магазини.


5:50 ч.: За 24 часа само 8 нови заразени в Южна Корея

Броят на случаите на заразяване с новия коронавирус в Южна Корея се е увеличил с осем за изминалото денонощие до общо 10 702, предаде ТАСС.
Двама от заразените са починали и жертвите на COVID-19 в страната вече са 240.
По данни на здравните власти от болниците за деня са изписани 134 оздравели пациенти и общо от началото на епидемията в Южна Корея вече са се излекували 8411 души.


1:30 ч.: Европейският съвет обсъжда постепенно излизане от карантината

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят днес във видеоконференция въпросите за постепенно облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19, както и за подкрепа на икономиката, пострадала от новата криза.
 
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за преодоляване на различията на фона на споровете дали икономиката да бъде подкрепена с нов общ дълг, или да бъде създаден фонд към следващия многогодишен бюджет на ЕС. Предвижда се Европейският съвет да обсъди предложението на Еврогрупата за икономически мерки за 540 милиарда евро, които да влязат в сила най-късно на 1 юни. Европейската комисия ще предложи промени в бюджетните планове за следващите седем години.
 
Предвижда се участниците в заседанието да обсъдят подхода за овладяване на епидемията. Мишел призова в навечерието на срещата да започне подготовка за постепенна отмяна на ограниченията, наложени за пресичане на разпространението на заразата. 
 
 

Швейцария няма да налага на гражданите си да носят задължително предпазни маски, когато през следващата седмица започне да облекчава ограниченията заради коронавируса, заяви днес правителството, цитирано от Ройтерс.

Здрави хора няма нужда да носят маски на обществени места, правилата за спазване на дистанция и миене на ръцете си остават най-добрата предпазна мярка. Все пак в някои сфери вероятно ще са необходими маски и на търговците на дребно в течение на две седмици ще се доставят по един милион маски на ден, отбелязаха властите.

Правителството напомни указанията си към жителите, особено болните, да си стоят у дома, за да се предотврати разпространяването на заразата.

От 27 април Швейцария вдига някои ограничения, започвайки с отварянето на фризьорските салони и салоните за красота. В граничещия с Италия кантон Тичино обаче ограниченията върху бизнеса ще се запазят до 3 май. Тичино е най-засегнатият от коронавируса район в страната с една пета от смъртните случаи и 11 процента от заразените.

Здравното министерство съобщи, че починалите от коронавируса днес са 1217 при 1187 вчера. Броят на положителните тестове също се е увеличил - от 28 063 на 28 268.
През последните дни новите случаи намаляват, поради което властите решиха да отменят някои ограничения от понеделник.


0:20 ч.: Литва отваря до дни музеи и ресторанти на открито

Правителството на Литва съобщи, че ресторантите и музеите скоро ще отворят врати в рамките на постепенното премахване на ограниченията, наложени заради коронавирусната епидемия, предаде Франс прес.

Литва вече разреши през миналата седмица да отворят магазините, които имат отделен вход от улицата, а от утре отварят и всички останали магазини. Фризьорските салони, музеите и ресторантите на открито ще могат да работят от 27 април.

Премиерът Саулюс Сквернелис подчерта, че броят на клиентите в заведенията ще остане ограничен, а маските остават задължителни на обществени места.

"Искам постепенно да се върнем към нормалния живот, но трябва да спазваме социална дистанция и предпазни мерки", заяви той пред медиите.

Детските градини, училищата и университетите остават затворени, а публичните събития все още са забранени.

Страната с население 2,8 милиона души въведе ограничителни мерки още на 16 март. Към днешна дата са регистрирани 1370 случая на заразяване, включително 28 смъртни случая.

Съседните Латвия и Естония също се подготвят за поетапна отмяна на ограниченията. Талин планира да отвори училищата на 15 май, макар че планът за премахване на карантинните мерки все още не е одобрен от парламента.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.