Световната здравна организация (СЗО) е препоръчала на УЕФА да отмени всички вътрешни и международни футболни турнири до края на сезон 2020/2021, информира италианският в. "Ла Република", цитиран от БТА. Това означава за този и следващия сезон.

УЕФА отрече официално:

"Тази информация е некоректна. Не ни е отправяна такава препоръка."

Според изданието мнението е било дадено по време на видеоконферентен разговор с участието на УЕФА и водещи европейски клубове на 16 април.

Световната здравна организация е препоръчала да няма футбол през следващите 18 месеца, тъй като се опасява от втора вълна на разпространието на коронавируса. Нещо повече - прогнозира, че най-лошото тепърва предстои.

УЕФА обаче не се е вслушала в становището на СЗО - поне така изглежда. Ако е имало такова. Вчера централата проведе нов видеоконферентен разговор с федерациите си и отново настоя вътрешните шампионати да бъдат доиграни.

Същевременно за първи път допусна, че може да има прекратяване, но само при "специални случаи", без да се уточнява какво означава това. Планира се и завършване на евротурнирите - до 29 август.

Белгия и Нидерландия са на път да преустановят лигите си за този сезон. Повече яснота за последните планове на УЕФА ще има в четвъртък, когато заседава Изпълкомът.

А в някои страни вече търсят варианти за подновяване на първенствата, макар и без публика - Германия, Австрия, Швеция, дори и Италия.