"Как си представят хората безвъзмездните пари - да вземем хеликоптер на авиоотряда, да минем по жълтите павета и да разхвърляме пари? Това предлагат хората, но това според мен не е правилното решение."

Думите са на министъра на финансите Владислав Горанов и са в отговор на критиките и от опозицията, и от обществото, че икономическите мерки на правителството за справяне с щетите от коронавируса са кредити, кредити и пак кредити. Въпросните мерки бяха обобщени вчера от Горанов на специална пресконференция, а тази сутрин той гостува в ефира на бТВ, за да ги коментира.

Разговорът обаче започна с вчерашните изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова, след като ГЕРБ бойкотира кворума в парламента и така осуети насроченото изслушване на премиера Бойко Борисов на тема как държавата се справя с COVID-19. Мотивът, който изтъкнаха от управляващата партия бе запазване на здравето на народните представители - като не се създават предпоставки за събирането им на едно място. От думите на Горанов стана ясно, че нямало нужда парламентът да функционира. Нинова можела да си зададе писмено въпросите.

"Тя си спечели няколкото минути слава. В парламента си направи изявленията. Оттам нататък да продължим да работим. Има право и може да го направи в рамките на парламентарния правилник. Не е нужно да събираш целия парламент, за да си направиш пресконференция", сподели виждането си за парламентаризма финансовият министър.

Разговорът се прехвърли върху анонсираното от най-успешния ни футболен клуб "Лудогорец" намерение за кандидатстване по мярката 60/40. Като както Клуб Z писа, "орлите" обявиха, че нямат нужда от запазване на работни места и ще дадрят финансовата помощ от държавата. Още вчера Горанов заяви, че не препоръчва на клубовете да кандидатстват. Днес все пак се принуди да признае, че футболът у нас е по т.нар модел "бащица" - управлението му се осъществява чрез търговски дружества и държавата не може да направи преценка да не отпусне средства, ако не е написала специално изключение в правилата, които сама е създала. Т.е. получават всички, които отговарят на условията. Припомни обаче, че мярката 60/40 е насочена към работника. А неотдавна социалният министър Деница Сачева заяви, че може да се наложи "Лудогорец" да върне парите - щом не са използвани целево.

По света дават безвъзмездни пари, а тук заеми - бе попитан Горанов чрез зрителски въпрос. На което министърът отговори, че и ние даваме безвъзмездно.

"Ние също даваме безвъзмездни пари - 1,5 милиарда за заетост (за 60/40, б.р.)", обяви той (б.р. - парите идват от фонд "Безработица", който се финансира с осигуровките от работник и работодател)

След което направи гореописаното изказване за "разхвърлянето" на пари от правителствения самолет.

"Аз съм много изненадан от този феномен България да се сравнява с държави като САЩ. Ако за месец и малко смятаме, че хората са изпаднали в тежка криза... - адресирали сме всеки индивидуален случай. Ако смятате, че държавата може да плати на всеки зает в икономиката по една или три заплати...", допълни.

И пак изброи кредитните линии с олекотени условия за самоосигурените лиза, за микропредприятията и т.н. 

Все пак, в отговор на друг зрителски въпрос, Горанов допусна, че може да се изработи и схема за безвъзмездно подпомагане на семейства, чийто доходи са паднали под определен минимум и не отговарят на останалите критерии за кандидатстване за пари. Похвали и 60/40 - 70 000 души запазили работата си по мярката към момента. "Имаме близо 2 милиарда лева грантове, но не можем до безкрай да коментираме темата с грантовете и с безвъзмездното даване на пари", заяви в заключение Горанов. След което обобщи:

"Кризата и COVID-19 не е изобретение на сегашното управление и не е български патент. Хубавото е, че успяхме да вземем навременни мерки за здравето на гражданите."

В отговор на въпрос за скандала с кредита от 75 милиона лева, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) към колекторска фирма с 2000 лева оборот за 2018-а, Горанов посочи, че сделката "не е укорима от гледна точка на правилата за банковата дейност". А и доколкото му било известно "обезпеченията са на лице". "Сделката беше затворена в момента, в който излезе публично информацията за нея", заяви още.

По повод чакалнята на еврозоната, заяви - "когато изпълним критетриите от лятото на 2018-а". Но все пак даде нещо като времеви хоризонт:

"Надявам се финалът да е в рамките на следващите няколко седмици. Не искам да избързвам с дата."

Разговорът завърши със заявката, че дори и на 13 май извънредното положение да бъде отменено, то това няма да важи за карантинните мерки: "На мен ми се иска да можем утре да се събудим и всичко да е постарому, но съм оставил тези решения на медиците. Колкото повече време съхраняваме живота на българските граждани, толкова повече време има светът да измисли ваксина или лекарство. А не да минем и който оцелее - оцелее. Карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време и след 13 май. Надявам се ако спазваме тези мерки, да успеем да разхлабим допълнително нещата. Надявам се да не се налага удължаване и след 13 май."