Необходими са допълнителни действия на ЕС, за да се гарантира, че помощта му ще достигне до съсипаните сектори на медиите и културата.

Това се казва в писмо на евродепутати от парламентарната Комисия по култура и образование. То е изпратено до еврокомисарите Мария Габриел (иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж) и Тиери Бретон (вътрешен пазар).

Според евросепутатите културният и творческият сектор в ЕС - най-вече самостоятелните творци и малките и средни предприятия (МСП), както и медиите, са „покосени“ от кризата с коронавируса. Затова ЕС трябва да направи повече, за да подпомогне тези закъсали браншове да стъпят отново на краката си.

Медиите и печатните издания в момента играят основна роля в осигуряването на точна информация и обстойни репортажи. Те са главен антидот на фалшивите новини и дезинформацията. В момента браншът е много силно засегнат, като приходите от реклами са спаднали с 80 на сто в някои страни членки на ЕС. И единственото сигурно в бъдещето е несигурността, изтъкват евродепутатите.

Те призовават Еврокомисията да проучи възможността за спешен фонд в подкрепа на медиите и печатните издания. Събраните пари не трябва да бъдат харчени за други програми поради пандемията от COVID-19.

Депутатите изтъкват също, че културният и творческият сектор се състоят от много самостоятелни творци и МСП, както и благотворителни организации. Статутът им често затруднява кандидатстването за национални или европейски схеми за подпомагане.

За да бъде гарантирано, че европейски фондове ще достигнат до сектора, евродепутатите молят Комисията да увеличи паринте по програма „Творческа Европа“. Това би могло да стане например чрез прехвърляне на фондове от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Би могло да се обсъди и създаването на финансов инструмент към Фонда за да бъдат насочвани пари към сектора.

В Комисията по култура и образование има двама български евродепутати. Това са Асим Адемов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Андрей Слабаков от ВМРО и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).