Временният премиер на Косово Албин Курти обвини шефа на американското национално разузнаване и посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел в намеса в страната и активно съдействие при свалянето на бившето правителство. Според Курти целта на Гренел е била да осигури дипломатическа победа за Тръмп преди президентските избори през 2020 г., предава "Гардиън".

Курти е служебен министър-председател, след като коалиционните му партньори го изоставиха по време на парламентарен вот на 25 март, провокиран от американски дипломати. Събитието доведе до масово обществено недоволство - косоварите искат правителството да се фокусира върху борбата с COVID-19.

Той призна, че кризата е имала и местни измерения, но обвини лично Гренел, който работи за постигането на сделка със Сърбия за припознаването на Косово, за това, че "директно се е месил" при вота.

"Моето правителство не бе свалено по друга причина освен че посланик Гренел бърза да постигне споразумение със Сърбия", сподели Курти по време на пресконференция.

Гренел е сред твърдите поддръжници на Тръмп. Преди време той бе силно разкритикуван, след като сподели, че иска "да овласти" десните сили в Европа.

"Това, от което той (Гренел) се нуждае, е бърза сделка, за да покаже, че могат да оправят кризи по света, може би в контраст с Клинтън, Буш и Обама, без военна намеса, и това може да бъде представено като успех на изборите тази година", сподели временният премиер.

Министър-председателят обвини Гренел, че не се интересува от съдържанието на бъдещата сделка и че е фокусиран единствено върху това да си сложи "подписа в долната част на хартията" възможно най-скоро.

Белград отказва да признае суверенитета на провинцията. Сделката ще проправи пътя на двете страни към членство в ЕС и на Косово - в ООН. 

Президентът на Косово Хашим Тачи е по-отворен към комуникацията с Америка. В неделя Гренел написа в "Туитър", че е провел разговор с Тачи и Александър Вучич, на които е споменал, че е "време да започнат да изграждат доверие днес в подготовката" за диалога. Той призна, че не е бил обсъждан териториаллния спор между двете страни, който е най-голямата пречка пред споразумението.

Тачи обяви в "Туитър", че ще сформира ново правителство тази седмица, макар че не е ясно дали това може да бъде направено конституционно без нови избори. Кризата с COVID-19 прави провеждането на нови избори или протести срещу настоящата ситуация невъзможни засега.

"Надяват се, че коронавирусът ще остане задълго и хората ще си останат по домовете", заяви Курти.

В понеделник сутрин в Косово има 561 потвърдени случаи на заразени и 12 жертви.