На този етап България няма да разхлабва мерки, това било направено с пет такива. Ще се мисли само за отваряне на паркове и градини - по специален ред и то в края на седмицата.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет, след провелия се днес коалиционен съвет с малкия партньор в управлението "Обединени патриоти". Повод за изказването му на практика станаха информациите от различни точки на света, че поетапно се разхлабват рестриктивните мерки. По думите на Борисов обаче, изказвани и от представителите на оперативния щаб за борба с коронавируса - в чужбина се разхлабват мерки, които в България никога не са били въвеждани. "Прочетох преговарят отлагането на Октоберфест, на олимпиадата за по-следващата година. Аз като опитен човек мога да чета между редовете...", започна Борисов.

И изчисли, че всъщност и ние вече сме го направили, изброявайки пет олекотени режима: премахването днес на въведения с блокирането на столицата в петък часови диапазон за влизане и излизане от града; разрешаването на женските консултации; разрешаването на имунизациите за деца; разрешаването на плановите операции и отварянето на пазарите (които бяха затваряни и отваряни периодично през изминалата седмица).

"Направихме максималното хората да не се чувстват затворници. Според щаба в петък-събота ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболелите", посочи Борисов.

И заяви, че след това ще се мисли за отдавна анонсираното отваряне на парковете.

"По-меки мерки от тези са само парка и планината. И аз ви обещавам, че ако не се вдигне пикът нагоре този уикенд, съм възложил на Младен Маринов (министър на МВР) по двама човека, да не сядат на пейки, със забранена бира или алкохол, за да не сядат и да го превръщат в пикник. Защо мислите, че не искам да изляза и да кажа пускам парковете, да правя на инат на хората. Изпуснахме пазарите и видяхте какво става."

След което обяви: опасността не е отминала и се сравни с доктор, от когото пациентът очаква да му разпише чудодейна рецепта, но професионалистът не можел да издаде такава:

"Не, по никакъв начин светът не се е справил с коронавируса. Аз като добър доктор не мога да я предпиша тази рецепта. Който иска да си умори хората - да подписва.

Хората искат да си намерят такъв доктор, който да им каже "няма страшно, всичко ви е наред". Който иска такъв доктор - да си намери като мине кризата."

След което Борисов пак призова за дисциплина, правейки този път сравнение с медицинските лица на първа линия. Като посочи, че следващата седмица се очаква натоварване на здравната система - заради все повечето заболели медицински лица.

"Ние, понеже някой път сме лицемерни като общество, лесно ръкопляснаме на докторите. Значи, на нас ни омръзна да си стоим вкъщи, а те не си ходят вкъщи със седмици. Работят в карантинни условия. След това отиват и се карантинират вкъщи - това вече им се вижда хубаво - това, което на нас ни омръзна", посочи.

И в заключение заяви, че в "демокрацията има права, но има и задължения". "Ние досега не сме използвали армията - армията като излезе с шмайзерите, хич не е красива работа. И на психическото здраве разчитаме..."