Съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков е един от петимата номинирани млади артисти тази година за Наградата за полет в изкуството на фондация„Стоян Камбарев“ 

Заради световната пандемия единадесетата официална церемония за връчване на наградите за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ се отлага за юни и ще се състои при първа възможност. Продължаваме да представяме младите номинирани таланти за Наградата за полет в изкуството - безспорно  най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България.

Призът, носещ името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев е единствената родна награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области. Победителят ще грабне прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек от 3000 лв. От голямо значение е, че не само той, а всички номинирани получават безценна подкрепа от фондацията за реализацията на проектите и сбъдването на мечтите си, което увеличава конкуренцията за получаване на номинация с всяка изминала година.

За първи път членовете на журито на фондация "Стоян Камбарев" избират талант в категория  „Танцово изкуство“, като по този начин слагат фокус и на това красиво и вълнуващо изкуство.

Васил Дипчиков е забелязан като един от най-забележителните млади български танцьори. Той показва уникалните си качества в изпълнителското танцово изкуство в различни жанрове - от класика ("Лебедово езеро", "Кармина Бурана", "Кармен" и др.) през модерен, съвременен и алтернативен танц.

 Когато танцувам не мога да съдя, не мога да мразя, не мога да се отделя от живота. Мога само да бъда щастлив и да се чувствам пълен, да бъда свободен!“ - споделя младият пърформър.

Васил Дипчиков е роден през 1989 година в град София. От ранна детска възраст започва да танцува и от 10-годишен започва да се занимава както с модерен балет (балет "Веда – Джуниър"), така и с класически балет (в училището по балет на Красимира Колдамова). На 13 години открива и влечението си по акробатиката и брейка. След завършване на училище е приет в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за театър на движението“, а малко по-късно Боряна Сечанова го кани в трупата на балет „Арабеск“, където е действащ солист. Васил Дипчиков изиграва безброй спектакли с международни и български хореографи. Изпълнява ключовите роли на Хосе в „Кармен“, Меркуцио в „Ромео и Жулиета“, Лешникотрошач в  „Лешникотрошачката“, Зигфрид  в „Лебедово езеро“ и много други.

Към момента преподава в най-голямата родна танцова школа “Dance Station”. Участва във филми, реклами и множество видео клипове на едни от най-популярните български поп звезди. Голяма популярност му носят тв форматите “So you think you can dance” в Украйна, "Dancing with the Stars", "Музикална академия", Евровизия 2010 и мн. др.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова,  визуалният артист и художник Мария Налбантова, 17- годишният виолончелист Сион Найман и влогърът и кинорежисьор Крис Захариев.

За втора поредна година предстои връчването и на Награда за кино 355, с която фондацията предизвиква всички млади кино режисьори. Сериозно международно жури вече селектира тримата финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Имената на тримата финалисти за Награда за кино 355 са Петер Чивийски, Ваня Бойчева и Евгения Танева.

 

 

Церемонията за връчване на наградите на фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, "Технополис", НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, MERCI. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film компанията на ДесиТенекеджиева.