За последното денонощие - от 8 ч. в понеделник до 8 ч. днес, установените нови случаи на коронавирус у нас са 51. Това е най-голямото число на новозаболели, обявявано досега за 24 часа.

Общият брой на установените пациенти с COVID-19 e 966, като ръстът в сравнение с вчера сутринта е 5,6%. Увеличението на заразените спрямо данните към 17 ч. снощи е с 37 души.

Активните случаи са 752, а излекуваните са 170 души - или 17,6% от регистрираните заразени. 

За последното денонощие нови 16 души са настанени в болница. Общо хората в лечебно заведение са 268, а 34 от тях са в интензивни отделения. 

Медицинските работници с установен коронавирус вече са 80.

Най-много нови случаи на COVID-19 отново има в София - 22. Съществен ръст има и в Плевен - 19. 

В Плевен става дума за заразяване на хора, работещи в голямо шивашко предприятие в Мизия. Историята започва на 15 април, когато е установен първият пациент, направено е епидемиологично проучване, обясни доц. Ангел Кунчев. Според него към момента не е нужно да се въвеждат извънредни мерки в областта. Шивашкото предприятие в Мизия е взело решение да спре работа за 14 дни - тоест всички 1000 шивачки ще бъдат у дома. 

За последното денонощие има двама починали - мъж на 71 г. с придружаващо заболяване диабет и още един пациент с придружаващи сърдечни и белодробни заболявания. Средната възраст на починалите пациенти е 64,5 г. 

"България се катери нагоре. Не стръмно, но нагоре"

"В какъв момент се намираме - от последните 5 дни България се катери нагоре. Както вървеше в парабола, кривата се изкриви определено нагоре, макар и не стръмно. Но нагоре. Оформят се огнища. Целта е да се тушират навреме тези огнища. Защото от малки стават големи, ако бъдат изпуснати епидемиологичните връзки", обясни ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. 

По думите му един от най-важните критерии за затягане или облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса не е абсолютният брой на заразените:

"Един от най-важните критерии за освобождаване на мерките е капацитетът на здравните заведения да поемат болните", заяви генералът, давайки примери с опита в други страни, които според статистиката са били с едни от най-подготвените здравни системи в света - като САЩ, Швеция и т.н. 

По думите му и подготвени държави "преживяха разруха в здравните системи и невъзможност да поемат този удар, който понесоха".

"Ние, слава Богу, не допуснахме такова нещо. До такава степен не допуснахме, че хората си мислят, че няма проблем. Мисля все пак, че повечето от хората осъзнават какво се случва и понасят стоически нещата. С Белгия например тръгнахме заедно. В първите седмици те бяха по-добре от нас. В момента най-високата смъртност на глава от населението - тоест на 1 милион популация, е в Белгия", добави ген. Мутафчийски. 

По думите му има европейски страни, които тези дни отчитат като голям успех, че за денонощие обявяват "само 2000 души новозаболели и 400 починали".

"Това за България е непоносима статистика, съобразено с възможностите на здравната система. Не е само абсолютната бройка заразени, за да се изчисли ситуацията, има значение и готовността на здравната система", повтори шефът на щаба. 

По повод критиките, че в Европа карантината за установените заразени е 14 дни и ако след това нямат симптоми, се смятат за излекувани, докато у нас се искат 2 отрицателни теста и карантина от 28 дни, ген. Мутафчийски даде следните данни: 

"Имаме случаи на хора, които вече 34 дни не са изчистени от вируса. Те са опасни не само за себе си, но и за околните. Всички решения, колкото и да са рестриктивни, са на база обективни критерии."

Обсъжда се облекчение за паркове, но с правила

За облекчаване на всички мерки срещу разпространението на коронавируса е рано да се говори, но се обсъжда ситуацията със забраната за влизане в паркове и градини, съобщи още председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. 

По думите му рискът пред такова облекчаване на мерките е вероятността от събирането на хора на групи, пиенето на алкохол и т.н. 

"Ситуацията, съвсем отговорно заявявам, не се преекспонирана, а продължава да бъде тревожна. Според нас става дума за опашка от Цветница и преди Цветница. Практиката за активно търсене на новозаразени е от 3 седмици - проследяване, изследване на случаен принцип и епидемиологични групи. Става дума за т.нар. активен надзор", обясни генералът на въпрос за ръста на обявявания брой новозаболели през последните дни. 

От уточняващ въпрос се разбра, че се работи по методика, чрез която щабът да започне да съобщава и какъв е броят на направените изследвания за денонощие. Сега от щаба съобщават брой тестове за коронавирус на седмична база. 

Все още София е най-голямото огнище и няма основание да бъдат облекчени пътуванията към и от София, каза още генералът. 

По думите му работата на МВР да отсее пътуващите с основателни и неоснователни причини е много тежка.

"Ако изядете вируса, той ще се разпадне в стомаха"

"Ако изядете вируса, той ще се разпадне в стомаха от киселината. Той трябва да попадне в лигавица, развива се в епителните клетки на дихателните пътища."

Така главният здравен инспектор на България и член на щаба доц. Ангел Кунчев отговори на въпрос може ли вирусът да се предава чрез храната.