Сърбия изпрати 1 000 теста за коронавирус на Косово. Този жест на добра воля е в контраст с отношенията между двете страни, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Тестовете са били предадени на граничния пункт в Ярина. Прищина ги е приела в рамките на регионалното сътрудничество за борба с пандемията от коронавирус, потвърди Фаик Хоти, говорител на министерството на здравеопазването на Косово.

Преди два дни италианският посланик в Прищина Никола Орландо каза, че страната му е улеснила провеждането на телефонен разговор между здравните министри на Сърбия и Косово - Златибор Лончар и Арбен Витиа, които са обсъдили общи мерки за спиране на пандемията.

Прищина и Белград започнаха с посредничеството на ЕС през 2011 г. преговори за нормализиране на отношенията си, прекъснати от войната през 1998-1999 г. и обявяването през 2008 г. на независимостта на Косово.

И в двете страни са наложени големи ограничения на движението и социалните контакти, за да се ограничи предаването на заразата. До днес следобед в Сърбия имаше 5690 потвърдени пациенти с коронавирус и 110 починали. В Косово имаше 449 болни и 11 починали.