Всяка декларация от вчера ще бъде проверена и всеки ще понесе своята отговорност, ако е декларирал неверни данни.

Това заяви старши комисар Антон Златанов от "Пътна полиция" при СДВР по повод трафика в столицата предвид взетите мерки за празниците. 

"Вчера огромната част от хората обясняваха как живеят в провинцията и го удостоверяваха с лична карта и настоящ адрес. Върнахме хиляди хора, над 5000 – 6000 автомобила сме върнали. Всеки обясняваше как отива да свърши неотложна работа", посочи Златанов.

Той посочи, че тепърва ще се дават детайлни указания и посочи, че се очаква трафикът да се увеличи. Ядосан гражданин протестира по време на живото включване, че е имал спешен повод да пътува и въпреки това не са го допуснали. Златанов обясни, че случаят ще бъде разгледан и подчерта, че целта не е да се саботират хората.

"Трафикът към момента е спокоен все още, но ние очакваме да се усили. Повечето хора вече са наясно със заповедта на министъра на здравеопазването за затварянето на София. Инструктираме и полицаите, които са на КПП-тата. Ще бъдат дадени детайлни указания. Ще има най-вероятно индивидуални казуси. Нашата цел не е да саботираме хората, които наистина карат болен човек в колата към болница. Прави се преценка, има и субективен фактор", добави той.

Златанов предупреди, че всяка декларация ще бъде проверявана и че нарушителите ще си понесат последствията.

"Всеки, който мисли, че е излъгал, трябва да знае, че всяка декларация от вчера ще бъде проверена и всеки ще понесе своята отговорност, ако е декларирал неверни данни. Караме хората да си напишат и номера на работодателя, ако посочват, че отиват на работа. Преценяваме дали в момента да се обадим на работодателя, или да направим проверка по-късно. Ясно е, че всеки ще започне да спекулира. Огромна част от хората са си по домовете, но има недисциплинирани хора, които сме наясно, че не отиват на работа. Няма напрежение", допълни той.

На брифинг от 23 часа миналата вечер стана ясно, че София ще бъде затворена за влизане и излизане за всички превозни средства с няколко изключения. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който вече е издал заповедта, началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса - генерал Венцислав Мутафчийски, и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.