Кремъл отлага парада за 9 май, като новата дата ще се изясни днес или след няколко дни, предаде РБК като се позова на три източника от администрацията.

Официално решението на Москва ще бъде обявено до края на седмицата, като двама от източниците твърдят, че лично руският президент Владимир Путин ще съобщи новината. Според един от тях това ще се случи още днес.

Информацията за намерението да се отсрочи парадът се появява ден след като ветерани от войната помолиха президента да го направи. Представители на няколко ветерански организации призоваха в писмо руския държавен глава "да вземе това трудно, но правилно решение". 

Практика на Кремъл е да обосновава свои трудни решения с искания отдолу, които в условията на съхранени съветски порядки не е трудно да бъдат организирани.

Подписи под молбата поставиха президентът на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов, председателят на Всеруската обществена организация на ветераните (пенсионерите) от войната, труда, въоръжените сили и органите на реда Владимир Епифанов и ръководителят на Общоруската обществена организация на ветераните на въоръжените сили на Руската федерация Виктор Ермаков, предаде ТАСС.

"Ние се обърнахме към президента с молба да се отложи провеждането на Деветомайския парад в Москва заради ситуацията с коронавируса", сподели пред РБК Шаманов. "Датата на провеждането зависи на първо място от епидемиологичната обстановка. Като вариант може да се разгледа 24 юни - на този ден през 1945 г. е проведен парада на Червения площад, или пък 3 септември, денят, в който Втората световна война приключва", допълни депутатът.

Парадът на 9 май е голямо патриотично събитие, което се ръководи от самия Путин. Сред почетните гости тази година щяха да бъдат президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Държавният глава на Русия възприема празника по случай 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия като възможност да излезе от международната изолация, в която изпадна след анексията на Крим през 2014 г.