Управляващата партия в Южна Корея спечели убедителна победа на проведените вчера в условията на пандемията от коронавируса парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Управляващата Демократична партия и създадената от нея сателитна партия спечелиха 180 от общо 300 места в южнокорейския парламент, съобщиха изборните власти, след като приключиха днес с преброяването на гласовете.

Голямото мнозинство вероятно ще вдъхне допълнителна увереност на правителството на президента Мун Дже Ин да преследва свои ключови цели във вътрешната и външната политика като възобновяването на дипломацията със Северна Корея, докато се бори с кризата, причинена от коронавируса.

Избирателната активност бе най-високата от три десетилетия въпреки страховете, свързани с коронавируса, и правилата за спазване на социална дистанция в избирателните секции. На изборите гласуваха повече от 17 милиона южнокорейци. Заедно с останалите 11,8 милиона, които гласуваха предварително и по пощата, избирателната активност достигна 66,2 процента - най-високата от изборите през 1992 г., когато активността беше 71,9 процента, съобщи Избирателната комисия на Южна Корея.

Някои експерти твърдят, че високата активност на вчерашните избори е свързана със страха и притесненията на избирателите, провокирани от пандемията от коронавируса. Според тях избирателите са подкрепили правителството на Мун Дже Ин, за да може то да се бори с вируса, разполагайки с политическа стабилност.

Южнокорейските власти отпускат още 7,6 трилиона вона (6,3 милиарда долара) помощи за гражданите в условията на пандемията от коронавируса, предаде ТАСС.

Заедно със средствата, които ще отделят местните власти, сумата ще достигне 7,9 млрд. долара. Преди месец южнокорейският парламент одобри отпускането на 9,5 млрд. долара за борба с последствията от пандемията.

Към момента потвърдените случаи на коронавирус в Южна Корея са 10 613, а починалите са 229. През последното денонощие са регистрирани само 22 нови заразени - най-малкият брой от 20 февруари. Новите смъртни случаи са четири, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство.