"Не съм лобирал за конкретна фирма, защото това не е нещо, което да се купи от магазина."

Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов, който днес даде обяснения по разследването за централизираната система за случайно разпределение на делата. Престоят му в столичното следствие на ул. "Монтевидео" продължи близо час. Той излезе малко след 12 часа. Бившият министър благодари на разследващите за нормалното и професионалното отношение към него, съобщава Канал 3.

Според Иванов правосъдието е толкова добро, колкото са хората, а мнозинството са честни професионалисти.

Разследващите поискали от него да обясни как се стигнало до решението на ВСС да промени предишната система с нова. През 2013 г., докато бил в БИПИ, заедно с кадровия орган, направили доклад, в който посочили проблемите на предишната система (силно компрометираната Law Choice, чиято подмяна със сегашната система бе адмирирана и гласувана единодушно и от тогавашното мнозинство във ВСС, включително и от Сотир Цацаров, б.р.)

Европейската комисия също направила препоръки, че трябва да се смени системата. Като министър Иванов само е направил препоръки.

"Настоявал съм да се замени старата система", каза Иванов на изход от следствието.

Иванов обаче не се фокусирал върху системата, изградена през 2015 г., защото тя била "кръпка". Говорило се, че ще действа няколко месеца (което е факт, б.р.).

Целият фокус бил върху изграждането на пътна карта за реализация на електронното управление в съдилищата, което до Нова година на 2017 г. трябваше да бъде факт. "Това всичко аз съм го свършил", обяви Иванов, като повтори, че ВСС са се обърнали към широк кръг от експерти, а той е виждал работната група всичко един-два пъти.

Бившият министър на правосъдието бе привикан днес в столичното следствие. Той бе разпитан като свидетел по досъдебното производство, образувано преди седмица от прокуратурата за системата за случайно разпределение на делата, научи Клуб Z.

Заедно с Иванов за разпит е призован и Васил Величков - който бе член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова (сега посланик в Израел) и отговаряше за платформата за отворени данни на правителството.

В началото на месеца прокуратурата обяви, че започва досъдебно производство по нареждане на Иван Гешев. То е по сигнал след одит на системата за случайно разпределение, изпратен им от шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според тях бил открит "пробив".

Сървърът се намира във ВСС.

Сегашната система за случайно разпределение е от мандата на предния състав на ВСС. Тя бе въведена през 2015 г. след скандала с "гнилите бълки" в Софийския градски съд (СГС) и компрометирането на предишната система Law Choice. Дело е на "Смарт системс 2010". Изненадващо през лятото на миналата година отново за проблеми със случайното разпределение заговори правосъдният министър Данаил Кирилов. Той дори обяви, че ще праща на Върховния касационен съд (ВКС) "бял хакер". 

През последните дни пък главният прокурор Иван Гешев даде серия от интервюта, като директно обвини бившия правосъден министър Иванов, бившия член на ВСС Калин Калпакчиев и председателя на ВКС Лозан Панов за новата система, и дори сравни ситуацията с "коронавирус в съдебната система".

В коментар за Клуб Z преди време Христо Иванов коментира, че "всички решения за програмното осигуряване на работата на органите на съдебната власт се взимат от Висшия съдебен съвет" и той като министър няма отношение към това с каква система е бил заменена Law Choice, от кого е била изработена, по какъв начин това е било възложено и контролирано.

"Това е отговорност на ВСС и Гешев е наясно", заяви Иванов.

"Още преди да стана министър на правосъдието, от 2013 г. съм поставял въпроса с проблемите със сигурността на тогавашната система за случайно разпределение. Като министър поставих този въпрос пред ВСС и това доведе до решение за премахването на тази компрометирана система", посочи още той.

Преди два дни пък стана ясно, че нaблюдaвaщитe пpoĸypopи oт CГΠ дaвaт paзpeшeниe дa ce paзглacи дoĸлaдът oт митичния oдит нa цeнтpaлизиpaнaтa cиcтeмa.

Казусът бе обсъден преди това от ВСС, като малцинството в него начело с Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска напразно настояваше докладът да се публикува едно към едно, и твърдеше, че изнасяните на порции от отделни хора "факти" от него са спекулации, защото вътре не пише нито за един успешен пробив в системата, нито за отказан достъп на проверяващите, за какъвто твърдят от прокуратурата, нито са верни другите апокалиптични твърдения.