Така наречените квоти с български храни, които големите търговски вериги бяха задължени да предлагат и със закон, и с постановление на Министерския съвет, може да останат за постоянно. Според постановлението това задължение е с хоризонт 31 декември 2020 г. Тази сутрин обаче Георги Гърневски, представител на "Метро", изрази увереност, че практиката ще продължи и след тази дата.

Гърневски бе гост в ефира на бТВ, за да коментира как така търговските вериги и земеделското министерство се разбраха вчера и демонстрираха пълна хармония предвид острото изявление на Сдружението за модерна търговия от само ден по-рано. Както Клуб Z писа, от сдружението, в което членуват почти всички големи вериги като "Била", "Кауфланд", "Фантастико" и т.н. ("Метро" не е сред тях, б.р.) обвиниха ресорния министър Десислава Танева в лобизъм - най-вече по отношение на големи производители на млечни продукти. Причината е, че според постановлението веригите трябва да предлагат млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко, в обем от 90 на сто от общия.

"Просто сядайки на една маса, беше разбито недоверието и в мига, в който изчезна недоверието, започнахме да говорим прагматично как би могло да стане и стана ясно, че всички имаме една и съща цел и бързо се разбрахме", обяви днес Гърневски, визирайки вчерашната среща на веригите с Танева и с премиера Бойко Борисов, след която напрежението бе туширано.

Така и не стана ясно какво е променено във въпросното постановление след тази среща. Министерският съвет гласува изменения, които обаче все още не са публикувани в системата за правна информация на правителството.

От думите на Гърневски днес стана ясно, че българските стоки (месо, риба, яйца, млечни продукти) вероятно няма да се излагат на отделни щандове, както се смяташе в началото заради текста на постановлението, който гласи, че "задължително се обособяват места" за българските стоки. "Ще бъдат избрани места за всеки продукт - няма да са едно", заяви днес представителят на търговската верига.

Цени няма да се вдигат, даде заявка още той. Производителите директно ще доставят стоката си - без посредници, което ще спести от "междинните звена". Проблем обаче е, че веригите и производителите трябва да осъществят връзка. Според Гърневски това може да стане чрез ресорната служба в земеделското министерство, която познава всички производители.

"Службата за съвети познава всеки производител. Оттам нататък трябва да си свършим домашното.

Постановлението е до края на годината, но аз съм сигурен, че ще продължи", заяви представителят на "Метро" в заключение.