Ветерани от войните са помолили президента на Русия Владимир Путин да отложи деветомайския парад на победата, който се организира всяка година на Червения площад в Москва, предаде ТАСС.

Досега подготовката за традиционната проява, напомняща ролята на Съветския съюз във Втората световна война и демонстрираща силата на руското оръжие, продължаваше.

Молбата очевидно е продиктувана от усложняващата се ситуация с разпространението на коронавируса в Русия. Москва е градът с най-много случаи на зараза и жертви.

Практика на Кремъл е да обосновава свои трудни решения с искания отдолу, които в условията на съхранени съветски порядки не е трудно да бъдат организирани.

Подписи под апела поставиха президентът на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов, председателят на Всеруската обществена организация на ветераните (пенсионерите) от войната, труда, въоръжените сили и органите на реда Владимир Епифанов и ръководителят на Общоруската обществена организация на ветераните на въоръжените сили на Руската федерация Виктор Ермаков, предаде ТАСС.

„От името на цялата ветеранска общност ви молим да вземете трудно, но както смятаме, честно решение военният парад да се проведе на друга дата, когато в съответствие с епидемиологичната ситуация парадът няма да бъде заплаха, а наистина триумф на мира и сигурността за всички негови участници“, пишат ветераните.

"За съжаление, ситуацията в света направи невъзможно да се даде гаранция за здравна сигурност по време на парада на 9 май", добавят те, подчертавайки, че събитията "не могат да застрашават здравето на участниците и гостите".