Днес прокурорската колегия на ВСС ще разгледа отново предложението на Иван Гешев за извънредни мерки в две части. Първата бе замразяване на всички заплати в системата до Нова година (магистратските възнаграждения би трябвало да се индексират автоматично на 3-месечие с нарастване на средната за страната, но това на практика не се случва - б.р.). 

Втората част е - прилагане на възможността, предоставена от новия "извънреден" закон, административните ръководители да пращат в отпуск до 1/2 от полагаемия дори без съгласието на магистрата.  

Предложението на Гешев "катастрофира" в Пленума на ВСС, който първо отхвърли изцяло частта за принудителните отпуски. Тъй като те не са работа нито на Пленума, нито на прокурорите, а само на Съдийската колегия, що се касае за съдии. 

Там обаче няма напредък дори след като вчера Съветът бе запознат с интересен казус от шефката на Районен съд-Сливен. Живка Кирилова писа с апел за помощ до Съдийската колегия, защото има съдия (Никола Маринов), който е бил контактен със своя съдебен секретар - доказано контактувал с носител на коронавирус. Магистратът обаче не желае нито да се изследва, нито да излезе в принудителен отпуск. А на 22 април е дежурен.

В крайна сметка колегията на съдиите след много спорове - дали изобщо магистратите подлежат на прилагане на този член - прехвърли топката на административния ръководител (който търсеше помощ от тях) и указа да се пускат принудително съдии в отпуск.

Както е известно, Прокурорската колегия от напълно независими членове на ВСС гласува обикновено под строй с главния прокурор без никакви дебати, без коментари или гласове "против". Затова там изненади по казусите със заплатите и отпуските едва ли се очакват.