Северна Корея изстреля днес бараж от ракети от земята и от изтребители. Те паднаха край източното ѝ крайбрежие, предаде АП, цитирайки южнокорейските военни.

Стрелбата идва в навечерието на официален празник в Севера - 108-ата годишнина от рождението на "Великия вожд" Ким Ир Сен, дядо на сегашния лидер Ким Чен Ир - и на парламентарни избори в Юга.

Това беше най-голямото от серия подобни военни занятия в Северна Корея през последните месеци, докато преговорите за разоръжаване със САЩ са в застой, а светът е загрижен от взрив от новия коронавирус в затворената комунистическа страна, който властите ѝ крият.

Изстрелванията са включили няколко крилати ракети (първите от 2017 г. насам) и също неуточнен брой ракети въздух-земя, пуснати от изтребители “Сухой”.

Южнокорейските военни, които са говорили под условие за анонимност, са казали, че не е обичайно за Северна Корея да изстрелва крилати ракети, които не могат да стигнат до бреговете на САЩ.

Високоточните крилати ракети се приемат по-скоро като демонстрация на сила пред Юга, който се въоръжава с американски изтребители от последно поколение Ф-35, невидими за радарите. 

През последните години опитите на Пхенян бяха с балистични ракети или с далекобойни артилерийски снаряди.

Ако Северът пак направи опит с ракета с голям обсег, това би означавало, че той е прекратил самоналожения си мораториум заради преговорите за денуклеаризация със САЩ.

АП цитира наблюдатели, според които този вид военни маневри могат да бъдат и част от кампания за сплотяване на нацията в условията на епидемия от коронавирус в Северна Корея, която граничи с Китай и поддържа търговски и политически връзки с него.

Пхенян твърди, че в страната няма нито един случай на коронавирус, но научните среди в света приемат тези декларации скептично, посочва агенцията.