• Носителите на новия коронавирус по света вече са повече от 2 милиона.
  • Най-тежко засегнати са САЩ - близо 700 000 заразени и над 23 500 починали.
  • Тръмп няма да уволнява епидемиолога д-р Антъни Фаучи.
  • Австрия е сред първите европейски държави, смекчаващи строгите ограничения.
  • Великобритания ще остане под карантина до 7 май, пише "Таймс".
  • Повече от 10% икономически спад в еврозоната през първото полугодие на 2020 г. показва допитване на Блумбърг до икономисти
  • Възможно е да отменят Обиколката на Франция
  • САЩ могат да приключат 2020 г. с рекорден бюджетен дефицит - $3,8 трилиона или 18,7% от БВП
  • Призратък на Голямата депресия изплува от прогноза на МВФ

18:50 МВФ прогнозира тази година да ни приближи към  икономическия крах на 1929-а

Под ударите на пандемията от коронавирус световната икономика през 2020-а ще преживее най-лошата година от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в новата си прогноза за икономическото развитие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

МВФ очаква световната икономика да се свие с 3 процента тази година, което е много повече от спада от 0,1 процента, отчетен при Голямата рецесия от 2009 година. 

За 2021 г, се очаква възстановяване с растеж от 5,8 процента. Фондът обаче признава, че перспективите за възстановяване догодина са обвити в несигурност.

За България МВФ прогнозира за тази година спад с 4 процента на брутния вътрешен продукт, а за догодина - растеж от 6 процента.

 


15:38 ч.: Големите кредитори ще замразят покриването на дълговете на най-бедните страни

Големите международни кредитори се споразумяха временно да отменят плащанията на вноските по дълговете на най-бедните страни тази година, за да им помогнат да преодолеят последиците от кризата с коронавируса, съобщи днес френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Брюно Льо Мер. Снимка АП/БТА

Около 76 държави, 40 от които в Африка на юг от Сахара, имат право временно да спрат плащанията на вноски на обща стойност 20 милиарда долара от общо 32 милиарда долара, предназначени за обслужване на дългове тази година.


14:53 ч.: Италианският БВП ще спадне с 13 процента през април

Италианската асоциация на предприемачите Конфкомерчо (Confcommercio) прогнозира свиване на икономиката на страната през април с 13 процента заради кризата с коронавируса. За първото тримесечие на годината очакванията са за спад с 3,5 на сто.

Медици от Италия. Снимка АП/БТА

Това се посочва в публикувания днес доклад на анализаторския център на асоциацията, цитиран от ТАСС. По данни на центъра равнището на потребление този месец ще спадне с над 31 процента спрямо същия период на миналата година. За първите три месеца на годината се очаква понижение на потреблението с над 10 на сто.


14:50 ч.: Британската икономика вероятно ще се свие с 35 на сто през април-юни

Британската икономика вероятно ще се свие с 35 процента през април-юни заради карантинните мерки, които обяви правителството в борбата срещу коронавируса.

Надпис "Благодаря на страхотната ни Национална здравна служба" пред сградата на Уестминстър. Снимка АП/БТА

След това обаче ще тръгне бързо нагоре, прогнозират независими експерти по бюджета, цитирани от Ройтерс. Службата за бюджетна отговорност обяви в прогнозата си, че бюджетният дефицит на страната може да стигне 273 милиарда лири или 342,23 милиарда долара през финансовата 2020/21 година.


14:44 ч.: AstraZeneca тества противораково средство срещу коронавируса

Фармацевтичната корпорация “Астра Зенека” (AstraZeneca Plc) ще започне да тества едно от новите си противоракови лекарства, сalquence, за да провери дали то може да потисне ексцесивната имунна реакция, която COVID-19 отключва у някои пациенти, предаде днес Блумбърг.

Средството за лечение на лимфом може да намали тежестта на респираторния дистрес, като намали възпалението, причинявано от новия коронавирус, се казва в съобщение на компанията днес.


14:27 ч.: Не чакайте ваксина идните 12 месеца, още не виждаме пика на пандемията, казва СЗО

Броят на новите случаи на COVID-19 намалява в определени страни на Европа, включително в Италия и в Испания, но случаите продължават да се увеличават във Великобритания и в Турция, съобщи днес Световната здравна организация. 

"В общата световна разбивка 90% от случаите идват от Европа и от САЩ. Следователно със сигурност не виждаме още върха на пандемията”, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева, цитирана от Ройтерс.

Тя също отбеляза, че в Китай “най-голямата заплаха са “внасяните случаи” и че “не бива да чакаме ваксината до 12 месеца или повече”.


14:04 ч.: Северна Македония забранява движението по пътищата от 17 до 21 април

Правителството на Северна Македония прие строги мерки за ограничаване на движението по време на предстоящите великденски празници, съобщават вестниците в Скопие.

Забраната за движение ще започне на 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в 5 ч. сутринта, пише "Независен весник", цитиран от БТА.

Също така бе прието и предложението на Главния координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предстоящия празник.

Сега обстановката се нормализира, отбелязва изданието.


13:54 ч.: Лечението на COVID-19 става безплатно за всички в Турция

Лечението на COVID-19 ще бъде безплатно в Турция дори и за тези, които не са здравно осигурени, съобщава частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Това става възможно с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван днес в турския държавен вестник "Ресми газете".

Ердоган говори на видеоконферентно заседание на правителството.

С внесена поправка в съответното решение на Министерския съвет на Турция в условия на епидемия се осигурява безплатен достъп на всички лица, включително и на тези без социално осигуряване, до всякаква лична предпазна екипировка, тестове за диагностициране и медикаменти за лечение.


13:48 ч.: US бюджетът може да приключи годината с рекорден дефицит

Спирането на американската икономика и разходите, свързани с епидемията от коронавируса, ще увеличат близо четири пъти бюджетния дефицит на САЩ, предаде Ройтерс. Дефицитът би могъл да достигне тази година 3,8 трилиона долара (3,48 трилиона евро), което е 18,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), оповести днес Комитетът за отговорен федерален бюджет, мозъчен тръст от Вашингтон.

Ако прогнозата се изпълни, то това ще бъде най-големият дефицит в историята на САЩ за една финансова година.


13:32 ч.: Румъния: Над €100 млрд. външен дълг и спад на чуждите инвестиции

Началото на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, завари Румъния с външен дълг от над 100 млрд. евро, от които 40 процента държавен, със силен спад на чуждестранните инвестиции и с голям дефицит в баланса по текущата сметка, сочат данни, публикувани днес от Националната банка на Румъния.

Външният дълг на Румъния в края на февруари възлиза на 110,62 млрд. евро, което представлява увеличение с 4,74 млрд. евро спрямо края на януари. Държавният дълг в края на февруари е възлязъл на 44,12 млрд. евро, което представлява около 40 процента от общия външен дълг, пише в. "Адевърул".

В периода януари-февруари 2020 г. текущата сметка на платежния баланс е регистрирала дефицит от 325 млн. евро, което е двойно повече в сравнение със 176 млн. евро в периода януари-февруари 2019 г.

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния са паднали до 409 млн. евро спрямо милиард и 404 млн. евро за периода януари-февруари 2019 г., сочат данните на Националната банка на Румъния.


13:23 ч.: "Голдман Сакс" прогнозира икономически спад от 35 процента в развитите страни през второто тримесечие

Обемът на брутния вътрешен продукт (БВП) на развитите страни през второто тримесечие може да се свие с 35 процента спрямо първите три месеца на тази година заради разпространението на коронавируса. Това се посочва в доклад на главния икономист на американската инвестиционна банка “Голдман Сакс” (Goldman Sachs) Ян Хациус, цитиран от ТАСС.


13:11 ч.: Броят на починалите от COVID-19 в Белгия надхвърли 4000

Броят на починалите от COVID-19 в Белгия от началото на епидемията достигна 4157, съобщиха местните здравни власти, цитирани от БТА.

За последното денонощие се съобщава за нови 262 смъртни случая. Отбелязва се, че половината от починалите са издъхнали в болница.

Досега в Белгия са установени общо 31 119 заразени, а 6868 са били изписани от болница с подобрено здраве. За последното денонощие са открити още 530 заразени от над 3000 изследвани. 


12:30 ч.: Европейската икономика ще се свие с повече от 10% през първото полугодие

Европа се отправя към двуцифрен икономически спад в първите шест месеца на 2020 г. заради масовото затваряне на предприятия и търговски обекти, предаде днес Блумбърг.

Месечното допитване на агенцията до икономисти показва свиване в еврозоната по-голямо от 10% за периода януари-юни. По-голямата част от него ще се дължи на второто тримесечие, когато прогнозата е БВП на континента да падне с 8,3% на годишна база.

Дори с очакваното възстановяване по-късно през годината БВП на ЕС пак се очаква да се свие с 5% през 2020 г.

Днес френският министър на финансите Брюно льо Мер каза, че очаква отрицателен растеж от 8% тази година. Подобно свиване се очаква и в британската икономика, посочва Блумбърг.


11:23 ч.: Обиколката на Франция няма да започне според плана

Колоездачната обиколка на Франция няма да започне според първоначалния план, защото президентът Еманюел Макрон отмени всички събития с голяма публика до средата на юли, предаде днес Асошиейтед прес.

Организаторите на обиколката казват, че сега е невъзможно триседмичното състезание да започне на 27 юни в Ница, както беше предвидено.

Не е ясно дали най-голямото събитие в световното колоездене ще бъде изобщо извадено от тазгодишния календар. Новите планове ще бъдат вероятно съобщени преди края на този месец. Тур дьо Франс е поредното голямо спортно състезание, което се отменя заради пандемията.


11:10 ч.: "Хийтроу" очаква 90% спад на пътниците през април

Най-оживеното летище в Европа, лондонското “Хийтроу”, очаква да регистрира загуба на 90% от пътниците си през април, предаде Ройтерс.

Останалите 10%, т.е. около 680 000 души, са или британци, завръщащи се в страната си, или чужденци, отправили се към своите страни, или медицински персонал, пътуващ във връзка с пандемията.


11:03 ч.: Тайван докладва за 0 нови случая за първи път от месец

Тайван днес съобщи за нула нови случая на коронавирус за първи път от месец, предаде Ройтерс. Агенцията коментира, че това е поредният знак, че ефективните превантивни мерки на острова се отплащат. Тайван спечели овации от експертната общност по света, когато на 31 декември м.г. започна да преглежда пътниците, пристигащи от Ухан, първото огнище на заразата в Китай. До днес Тайван е установил 393 случая на зараза и има шестима починали от COVID-19. 338 от всички случаи са на внесена отвън зараза, останалите са на предадена на място.


10:58 ч.: Френската икономика ще се свие с 8%, а бюджетният дефицит ще бъде 9% от БВП

Френската икономика ще се свие тази година с 8%, а бюджетният дефицит ще удари поствоенен рекорд от 9% от БВП заради мерките против коронавируса, съобщиха днес министрите на финансите и на бюджета Брюно льо Мер и Жералд Дарманен, цитирани от Ройтерс. 


10:39 ч.: Заразените в Русия превишиха 20 хил. души

Броят на случаите на заразяване с новия коронавирус в Русия достигна 21 102, съобщи днес оперативният щаб, цитиран от РБК.

За последното денонощие в страната са регистрирани нови 2774 болни.


10:26 ч.: Полша ще започне да размразява икономиката си от 19 април 

Полша ще започне да облекчава ограниченията върху икономиката си от 19 април, съобщи днес здравният министър Лукаш Шумовски, цитиран от Ройтерс.

Медицински маски, ръкавици и дезинфектанти на аптекарска витрина във Варшава.

"От 19 април ще започнем бавно да размразяваме икономиката", каза той в ефира на полското радио RMF.

Говорител на правителството каза, че вероятно ще бъдат отменени първо ограниченията, които бяха наложени на магазините като мярка за борба с коронавируса.

Шумовски обаче предупреди, че епидемията ще продължи още поне една година. "Готвим се за дълга борба с коронавируса", каза той, цитиран от ТАСС.

"Ако не беше изолацията, заболелите щяха да бъдат не няколко хиляди, а няколко десетки хиляди", подчерта министърът. 


10:00 ч.: Китай пробва две ваксини, сочи Русия като опасна

В Китай започват тестове върху хора на две експериментални ваксини срещу коронавирус, предаде държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Работник настройва оборудване в завод за ваксини на China National Pharmaceutical Group (Sinopharm).

Правителственият вестник "Глоубъл таймс" днес в редакционна статия сочи Русия като "най-новия пример за провал в контрола върху вносните случаи (на коронавирус)" и коментира, че тя "може да служи като предупреждение за другите. Китайският народ наблюдава как Русия стана сериозно засегната страна... Това трябва да бие тревога: необходимо е Китай стриктно да предотврати притока на (заразени) и да избегне втора вълна на епидемията."


8:41 ч.: Гърция дава извънредна помощ от €400 на дългосрочно безработните

Извънредна финансова помощ от 400 евро за 155 хиляди дългосрочно безработни обяви снощи в телевизионно обръщение гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщи агенция АНА-МПА.

Кириакос Мицотакис 

“Пандемията отстъпва, но войната още не е спечелена”, заяви Мицотакис и благодари на гръцките граждани за доверието и за дисциплинираното поведение. 

Той каза, че новите случаи на заразяване с коронавируса в Гърция намаляват, както и броят на пациентите в интензивните отделения. 

Отделно днес атинският всекидневник "Катимерини" съобщава, че властите обмислят да забранят движението на лични автомобили по великденските празници, за да предотвратят традиционните роднински събирания, на които заразата може да се предаде.


4:15 ч. : Заразените с коронавируса по света вече са над 2 милиона

Заразените с новия коронавирус по света вече са над 2 милиона, сочат данни на американския университет "Джонс Хопкинс", който води статистиката въз основа на официална информация, предадоха световните агенции.

Той съобщи за 2 019 320 регистрирани случая. 119 483 души са починали по света от причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19.

Най-тежко засегнати от пандемията са Съединените щати с 682 619 заразени и 23 529 смъртни случая. В Испания има 170 099 инфектирани и 17 756 починали. В Италия заразените са 159 516, а смъртните случаи са 20 465.

1509 души са починали за 24 часа в САЩ по данни на университета "Джонс Хопкинс". Това означава известен спад спрямо равнището от 2000 смъртни случая през последните дни.

Представители на американските власти предположиха, че най-лошото може вече да е минало и че пикът на епидемията ще бъде тази седмица.


3:25 ч.: Хиляди магазини в Австрия ще отворят отново от днес

Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Канцлерът Себастиан Курц (в средата) и министрите му дадоха пример в носенето на маски.

Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.

Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Досега Австрия се справя сравнително добре с епидемията с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция.


2:54 ч.: "Таймс": Великобритания ще остане под карантина поне до 7 май

Великобритания ще остане под карантина заради новия коронавирус най-малко до 7 май, твърди в. "Таймс", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Британският всекидневник пише, че министърът на външните работи Доминик Рааб, който замества временно възстановяващия се след заразяване с вируса премиер Борис Джонсън, ще съобщи новината в четвъртък.

Конна полиция в Гринич парк, Лондон.

Вчера Рааб каза, че не очаква правителството да внесе каквито и да било промени в карантинните мерки, докато не се увери, че това може да стане безопасно.

11 329 души са починали във Великобритания от коронавируса. Страната е на пето място в мрачната статистика.

Броят на новите смъртни случаи във Великобритания обаче намаля вчера за трети пореден ден.

С над 88 600 регистрирани заразени страната е на шесто място по този показател.


1:42 ч.: Още 13 заразени с коронавируса са починали в Москва 

Още 13 души, заразени с новия коронавирус, са починали в Москва, съобщи днес руският оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията, цитиран от ТАСС.

Разносвачи на храна по домовете в Москва чакат поръчки. 

С това общият брой на смъртните случаи в столицата достигна 95.

Новите починали пациенти са на възраст между 29 и 80 години. Най-младият сред тях е жена, която имала синдром на Даун. Повечето от починалите са имали съпътстващи заболявания.


0:53 ч.: Нетаняху обяви 36-часови ограничителни мерки за края на Песах 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви 36-часови ограничителни мерки за края на еврейския празник Песах (Пасха) във връзка с разпространението на новия коронавирус, предадоха ДПА и ТАСС.

Бенямин Нетаняху

От 17 ч. (и българско време) днес до 5 ч. сутринта в четвъртък израелците няма да могат да пътуват между населените места, да пазаруват масово и да се събират на празнични вечери в широк роднински кръг.


0:40 ч.: Тръмп няма да уволнява експерта си по инфекциозни заболявания

Белият дом увери, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма намерение да уволнява главния експерт на администацията за борбата с новия коронавирус Антъни Фаучи, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Д-р Антъни Фаучи (вдясно) и президентът Доналд Тръмп по време на брифинг в Белия дом.

По-рано Тръмп сподели туит, призоваващ за оставката на д-р Фаучи. Така президентът на САЩ подхрани спекулациите, че е недоволен от уважавания в страната специалист, който неуморно предупреждава за опасностите от прибързано рестартиране на икономиката, отбелязва Франс прес.

"Медийните предположения са нелепи, президентът Тръмп няма да уволни д-р Фаучи", каза говорителят на Белия дом Хоган Гидли. Той добави, че "д-р Фаучи е бил и остава доверен съветник на" държавния глава. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.