Москва обвини хакери в свалянето на нов сайт, предназначен за издаване на пропуски за пътуване в града по време на карантината, предаде Ройтерс. В понеделник Русия съобщи за 2 558 нови случаи, с което общият брой на заразените достигна 18 328. Жертвите са 148 - 18 от последното денонощие.

Столицата и още няколко региона са наложили карантина, за да спрат разпространението на вируса, като на жителите е забранено да напускат домовете си, освен за купуване на храна, лекарства, изхвърляне на боклука или да отидат на работа.

В понеделник Москва стартира нов уебсайт, който трябваше да започне да работи в сряда. Чрез него хората трябва да кандидатстват за дигитални пропуски, ако планират да се движат из града. Но в понеделник сутринта сайтът имаше ограничен достъп, като управляващите обвиниха за това хакерски атаки.

Местен служител отбеляза, че през последните 6 месеца не е имало толкова хакерски атаки, отколкото през миналата вечер.

Въпреки това са издадени 700 000 пропуски. Кремъл предупреди, че ще има голямо увеличение на новоприетите пациенти с коронавирус в руската столица.

В ранните фази на епидемията Русия регистрира много по-малко случаи на заразени от колкото повечето западни европейски страни, след като затвори по-голямата част от сухоземните си граници с Китай през януари. Но през последния месец броят им стремително и експоненциално нарасна.

Североизточната граница на Китай с Русия е голям проблем за китайските власти, след като броят на заразените в комунистическата страна отново започна да нараства, когато етнически китайци започнаха да се връщат в родината си.