Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В остра проповед по случай празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) пред катедралния храм „Св. св. Варнава и Иларион“ кипърският митрополит на Морфу Неофит критикува премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър Никос Анастасиадис, които затвориха храмовете в техните държави (бел. ред. - вчера двама души са били изправени пред съд за това, че тайно са приели свето причастие в съседна Гърция в разрез с разпоредбите на властта).

Неофит е един от най-известните и влиятелни владици не само в Кипър, а и в Гърция. В проповедта му вчера се откроява неговата радост от това, че храмовете в България не са затворени, като той изказва благодарност за това към премиера Бойко Борисов, съобщава "Добротолюбие" - представител на гръцката агенция Romfea.gr.

Ето и откъс от казаното от митрополит Неофит, което засяга пряко България:

„Този, който иска да се причасти с Тялото и Кръвта Христова, и вярва, че това Тяло е животът - не само сегашният, но и вечният, където няма болести и смърт – най-доброто лекарство и за тази болест, и за следващата, която идва, е Тялото и Кръвта на Иисус Христос! Това е самата истина.

Сега, когато затваряме църквите и забраняваме светото Причастие и плашим народа да не идва, все едно да затваряме болниците и аптеките. Когато искаме, начини има, като хигиена и т.н. Вярващият сам трябва да реши дали да се причасти. Както имат права невярващите, така имат права и вярващите, но днес правата на вярващите са отнети (между другото митропоит Неофит е юрист по образование, преди да стане монах, б.р.).

Днес дълбоко благослових министър-председателя на България, който каза: „С властта, която имам, всичко мога да направя, но не мога да затворя Църквите. Това е над мен.“ Знаете ли какво благословение ще има България, това се потвърждава и от факта, че св. Никифор Прокажения се яви и ще пази страната." (Такива сведения се разпространяват сред православните в България напоследък, б.р.)

Митрополитът, който често е мишена на критики заради острия си и безкомпромисен език, продължава:

"Вижте статистиките в държавите, където се извършва православна света Литургия, колко малко смъртни случаи има, и колко много починали, където няма Литургия. Желая всеки да премери силите си и който ни повика, ще намерим начин да бъдем близо до него.

И за онези, които имат този тежък грях в тези свети дни - да оставят хората със страх в сърцето им и без светото Причастие - Бог да ги помилва. Страстната седмица е един урок по смирение.

Господ да ни прости, Господ  да ни благослови, Господ да ни възпитава!"

Ето и линк към цялата проповед на владиката Неофит, която е на гръцки език и е изпратена на "Добротолюбие" от митрополията на Морфу в Кипър. За България думите му може да чуете след 5-ата минута.

Коментари

 's picture

Pen40

Защо?

Наистина завладяваща статия. Поучителна. Малко мъглява ми идва обаче целта ѝ. Какво искате да внушите чрез тази публикация, клуб z? Защо публикувате отровната злъч на този брадат фанатик?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

вреден фанатик

вреден фанатик

Благодаря!

Браво, "Клуб Z"! Единствените, които показват и другата гледна точка - чест ви прави! Всички вярващи в България в последно време са заляти с истинска помия начело с църквата - поредно доказателство, че страхът се превръща в агресия и си търси виновен, който да унищожи - а дано човек да намери спокойствие, ама не става така... Вярващите хора знаят, че първо е духовното, а материалното е вторично и от тази гледна точка болестта, дори и възможна, не е толкова страшна. За остатъка от хората обаче материалното е на първо място и с унищожението на тялото се унищожава всичко - как да не те е страх от коронавируса чак до паник атаки!... Въпрос на разбиране за света и всеки прави своя избор - не трябва да съдим ближния за изборите му. Само че нашите немислещи като вярващите ближни ни съдят, обиждат, презират и ако не ги беше чак толкова страх да излезнат навън, сигурно и щяха да бият вярващите пред църквите, защото не са като тях. Защо? Както го каза дядо владика - вярващите също имат права! Браво, "Клуб Z", че отразявате мнението и на малцинството и показахте, че на Цветница имаше по-малко и по-дисциплинирани хора, отколкото в Билата по същото време...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Има закони госпожо,.

Има закони госпожо,. И вие в момента сте облагодетлствани от суеверен министър-председател, който заради собственото си суеверие не приложи правилата към църквите. Много хора с лекота казват "ми кво толкова - ще се зараля и ще умра евентуално", без да си дават сметка, че това е безотговорно спрямо обществото, щото всъщност е мако по-различно "ми кво толкова - ще се зараля и ще заразя други хора, които ще умрат евентуално", ЗВ Чл. 7. (1) Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Православен талибан госпожи и

Православен талибан госпожи и господа! Когато една вяра е монополизирана от фанатици, тя престава да бъде вяра за хората и се превръща в бизнес за фанатиците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.