"Министър Танева е казвала, дори и публично, че не би назначила човек от бранша в своя екип, а по-скоро би подала оставка. Аз съм човек от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора и потребителите."

Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и храните Чавдар Маринов, който всеки момент вероятно ще бъде отстранен от поста си. Оставката му вече е поискана от министър Десислава Танева.

За напрежението в екипа на министерството се разбра още в края на миналата седмица. Окава се, че всичко е заради готвените промени, които ще задължат големите хранителни вериги да продават повече стока на български производители. Танева вече анонсира постановление на Министерския съвет, в което ясно се вижда, че от веригите ще се изисква да отделят поне 50% от площта си за местни продукти, които да са купени от ферми, отстоящи на не повече от 200 км от областния град, в който се намира търговският обект. 

Очаквано идеята доведе до тежки спорове с търговските вериги, които обвиниха министерството в антипазарни подходи, нарушаване на правото на ЕС и обясниха, че така ще се повишат цените.

Днес Маринов обясни, че поводът за исканата му оставка е дошъл, когато в петък министър Танева поискала от него да отиде в студиото на неназована телевизия и да защити идеите на ресорното ведомство. Той обаче се противопоставил и заявил, че такова участие няма нищо общо с темите и мерките, които трябвало да се следват. 

"Тя винаги е изразявала становището, че аз съм човек на бранша и тя била против."

От думите му стана ясно, че противопоставянето не е заради идеята за повече български стоки в магазините, а за начина, по който тя ще се осъществи. Маринов смята, че промените трябва да се реализират през закон, а не чрез постановление и че трябва да се прецизират например - за отстоянието от 200 км, което много ще затрудни магазините. Причината - огромна част от веригите имат централизирани складове за събиране и преразпределяне на стоки, а новото правило просто ще срине този логистичен подход. 

"Държавата трябваше да покаже и социална ангажираност и веднага във всички болници, училища, детски градини, в държавната администрация - да започне да се консумира българска храна. Да направи това и да се каже на търговците - "това искаме да направите вие".

Маринов защити работата си, като обясни, че откакто той е на поста, България се е сдобила и с първия си положителен предварителен одитен доклад, който довел до нови 40 млн. евро за всички биопроизводители. Поискал и намаляване на ДДС за храните до 5% и нулева ставка за биопродуктите.

По другата тема, която се смята, че е проблемна - забавянето в администратирането на регистъра на биопроизводителите, Маринов беше категоричен, че там проблем няма и че списъкът е на практика пълен. 

Иначе самият Чавдар Маринов изкара на поста малко над година. Той беше част от протестите на производителите срещу министерството, които обвиняваха властта в съмнително източване на еврофондовете за биопроизводство. По това време той беше председател на асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци.

Тогавашният министър Румен Порожанов тушира протестите, като предложи на протестиращите кресло на ресорен заместник-министър. Чавдар Маринов на практика влезе във ведомството по времето, в което министър вече беше Десислава Танева. 

Така изглежда, че надпреварването на управляващите да създадат протекционистка политика в земеделието започва да взема и своите "жертви". Предстоят още разговори между веригите и властта, но Танева дава заявки, че няма да отстъпи от идеите си. Към момента има някакъв консенсус около обособяването на фермерски пазари на паркингите пред веригите. Така те хем ще спазят исканията на министерството, хем няма да сринат тотално логистичните си политики. 

Другата идея, представена от военния министър Красимир Каракачанов - да се забрани вносът на чужда продукция до изчерпване на нашата родна, като че за щастие не се приема насериозно.