Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу подаде оставка. Съобщението направи самият той в туитър.

По-късно обаче президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да я приеме.

Причината за оставката на министъра е начинът на обявяването на 48-часовата забрана за излизане на турските граждани от полунощ на 10 април до 24 часа на 12 април в Истанбул и още 30 града на страната заради коронавируса, съобщи БТА.

Заповедта на министъра изненадващо бе огласена в петък късно вечерта, около 22 часа, два часа преди влизането в действие на ограничителната мярка. Заповедта създаде хаос, стотици хиляди хора се юрнаха към магазините да се запасяват, улиците почерняха от хора, което практически обезсили дотогавашните усилия на властите да наложат социалната изолация. 

Твърди се, че вечерта на 10 април около 250 000 души само в Истанбул са били навън, трупайки се на опашки, без да спазват налаганите ограничения.
Представители на специализирания Научен съвет разкритикуваха Сойлу за това.

Общинските ръководства начело с тези на Истанбул, Анкара и Измир (които са ръководени от опозицията) също не са били уведомени, стана ясно от техните изявления, което създаде допълнителни усложнения за гражданите.

По-рано през деня Сюлейман Сойлу публично се извини заради ситуацията.

А в туитър посочи,че отговорността за създадения хаос през нощта в петък е изцяло негова.

"Това беше стъпка, която беше направена с най-добри намерения, за да помогнем поне малко за спиране на разпространението на коронавируса. Но не се стикова с процеса на борбата срещу коронавируса, която се води успешно. Моля президента Реджеп Тайип Ердоган да ме извини. Подавам доброволно оставка от поста."

По-късно днес турската дирекция по комуникациите съобщи, че късно в неделя Ердоган е отказал да приеме оставката на Сойлу и му е възложил да продължи да изпълнява задълженията си.

Съобщението изтъква заслугите на Сойлу след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г.