Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хазната на Съединените американски щати излиза на дефицит от 744 милиарда долара през първата половина на фискалната 2020 година, съобщава днес Ройтерс, цитирайки данните на министерството на финансите. Данните са стряскащи и почти достигат до тези, наблюдавани в годината на последната тежка икономическа криза от 2008-2009 г. 

Важно е да се отбележи, че в края на март приключва първата половина на фискалната година, защото в САЩ тя започва през октомври на миналата. 

Резултатите на хазната ще се влошават допълнително, като се има предвид, че започващите огромни разходи по спасяването на малкия и средния бизнес, на стопанските гиганти и физическите лица в условията на тежката рецесия, все още не са отчетени. 

Освен това бюджетът ще се лиши от значителна част от очакваните приходи заради невъзможността на много предприятия да продължат работата си. По примера на повечето държави в света САЩ отложиха и с няколко месеца плащането на основните данъци в страната. Всичко това означава, че ако кризата с коронавируса не бъде овладяна скоро, хазната ще подобри рекорда за краен бюджетен дефицит от 2008 г. 

Тогава полугодието завърши с рекорден в историята дефицит от 975 млрд. долара. Цялата година пък донесе минус от 1,41 трилиона долара.  Според изследователите от Oxford Economics втората половина на годината ще донесе допълнителни 1,5 трилиона долара дефицит, който сумарно за цялото време ще достигне фантастичните 2,2 трилиона. Точно колкото струва целият спасителен план на правителството.

Ако всички тези прогнози се изпълнят, то това би означавало, че управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е била права, когато преди два дни заяви, че предстоящата рецесия ще бъде по-дълбока от финансовата криза преди 12 години и ще се доближим до ефекта от Голямата депресия в края на 20-те години на двадесети век.

Преди няколко дни финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин обяви, че администрацията на президента Тръмп ще направи всичко възможно, за да отвори напълно икономиката от средата на май. Всичко обаче зависи от разпространението на вируса. 

На фона на стряскащите числа в бюджета фондовата борса в Ню Йорк записа доста добра седмица с повишаване на стойностите на трите големи индекса - Дау Джоунс, S&P 500 и на технологичния НасДак. 

Първи голям тласък даде отказването на Бърни Сандърс от надпреварата за кандидат за президент от Демократическата партия. Той обяви, че прекратява кампанията си, а последният оцелял е Джо Байдън - вицепрезидент на Барак Обама. Сандърс се считаше за любител на социалистически икономически практики, тежки харчове и за враг на корпорациите. 

Ключови думи

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

това беше

целта на Китай, в Ухан с 11 милиона жители и....3339 смъртни случаи. Товя 0.003% от населението и още много нули зад точката от нтова на цял Китай!!!!! Паниката беше направена съзнателно, за да удари икономиката основно на САЩ, и след кризата световната манифактура Китай пак да стане потребна. Че нещо преди това икономиката и беше дала заден.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.