Архиепископът на Кентърбъри ще изнесе за първи път великденска проповед онлайн този уикенд, съобщава телевизионният канал Кей Ем Ти Ви. Тъй като църквите във Великобритания са затворени и църковните служби са отменени заради пандемията, архиепископ Джъстин Уелби ще отбележи най-голямото събитие в християнския календар от кухнята на своя лондонски апартамент с помощта на iPad.

Обичайно в неделята на Великден висшият свещеник застава пред паство от 1500 души в най-голямата английска катедрала. Тази неделя обаче ще се състои първата национална цифрова великденска служба на англиканската църква.

Към архиепископ Уелби ще се присъединят и други свещеници, записали своя сегмент от службата в домовете си.

Архиепископът дори излъчи част от неделното богослужение, което в цялост неговото паство ще види на Великден. Той ще говори за надеждата и за света след пандемията, за смелостта на онези, които са на първа линия в битката срещу COVID-19.

„След толкова страдания, толкова героизъм от страна на хората и здравната система – казва той, – не можем да се задоволим да се върнем към това, което беше преди, сякаш всичко е нормално. Трябва да има възкресение от нашия общ живот.“

Службата ще върви на живо по радио Би Би Си 4 в неделя. Ще бъде излъчена и във Фейсбук страницата на църквата. Богослужението ще завърши с песента „Thine be the Glory“, записана от Би Би Си радио предварително.

""Площад Славейков