Мария Налбантова, екстравагантен художник и визуален артист, е сред избраните пет млади творци тази година, които са номинирани за Наградата за полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев". Отличието ще бъде връчено на 11-атата поред официална церемония, която ще се състои на 1 юни 2020 г.  при възможност. Засега не е ясно кога целият свят ще се върне към нормалния си ритъм, нарушен от пандемията от коронавируса. 

Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България, което значително увеличава конкуренцията за получаване на номинация с всяка изминала година. Голямата награда, носеща името на незабравимия театрален режисьор, представлява прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек от 3000 лв.

Но най важното е, че фондация „Стоян Камбарев“ подкрепя не само победителя, а и всички номинирани, които получават безценна помощ за осъществяването на конкретни техни арт проекти.

Мария Налбантова е номинирана заради самостоятелна ѝ изложба "Прогноза за времето" през 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ и за илюстрациите ѝ към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров. Забелязана е заради специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви.

Творческата си мотивация Мария обобщава така:

„Една от важните мисии на изкуството е способността му да активира и създава среда за взаимодействие. То е език, чрез който мога да изследвам и рефлектирам по определени теми и проблеми.

В работите ми често въвеждам темата за времето и начините, по които трансформираме миналото и проектираме бъдещето. Обичам да изследвам взаимовръзката и конфликтите между човека и заобикалящата го среда,в границите между естествено и изкуствено, трайно и нетрайно, реално и виртуално. За мен изкуството  е територия, в която намирам възможна свобода.“

Мария Налбантова е бакалавър и магистър от Националната художествена академия. Учи по програма „Еразъм“ във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Granada, Гранада, Испания, където участва в няколко изложби. Носител е на награда за бакалавърски дипломен проект в НХА с авторската ѝ картинна книга „Книга за“. През 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ се състои самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето” с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на СГХГ.

 

 

Автор е на илюстрациите към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров, издателство „Колибри“, която е част от поредица от четири книги с приказки. Поредицата печели националната награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. През 2019 г. е финалист на стипендията „С усилия към звездите” на фондация „Културни перспективи”. През 2019 г. и 2020 г. е номинирана за Награда за съвременно изкуство БАЗА. Участва в редица изложби, форуми и конкурси в страната и чужбина.

Другите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020, са съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, актрисата Мартина Апостолова,  влогърът и кино режисьор Крис Захариев и 17- годишният виолончелист Сион Найман 

Фондация „Стоян Камбарев“ превърна в традиция и своето ново предизвикателство към всички млади филмейкъри и за втора поредна година ще връчи и Награда за кино 355. Международно жури вече избра тримата финалисти- Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.  5 минутните им филми ще бъдат излъчени премиерно по време на Церемонията, а публиката ще избере победителя, който ще грабне специална авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

Церемонията за връчване на наградите на фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис и НДФ “13 века България”. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Вижте номинираните и промо за Церемонията 2020 в кратко видео: