Жозе Моуриньо понесе много критики заради кадри в социалните мрежи, на които се вижда как тренира футболисти в парк в Северен Лондон. В хора се включиха правителствен говорител и кмета на Лондон Садик Хан, наред с популярни личности в медиите.

На папарашки снимки и видео личи как Специалния тренира Тунгай Ндомбеле, а Давинсон Санчес и Райън Сесаньон правят крос, след което се присъединяват към тях за групови упражнения. Не помага и клип от телефона на Серж Орие, публикувал в своя профил в "Инстаграм" как тича заедно с приятел. Те също са в парк.

"Приемам, че действията ми прекрачват правителствения протокол. Ние трябва да сме в контакт единствено с членове на нашите семейства и то само в домовете ни. От решаващо значение е играем своята роля в насоките на правителството, за да помагаме на нашите герои в Националната здравна служба и да спасяваме животи", заяви Жозе, като пропусна да се извини.

"Тотнъм" реагира, че е обърнал внимание на играчите си да спазват социалната дистанция, когато излизат навън.

Садик Хан коментира постъпката на Моуриньо и играчите му в предаване по Би Би Си, включен от дома си.

"Загрижен съм, че хората, най-вече децата, които обичат "Тотнъм" и футбола, ще видят тези снимки - те са навсякъде вече, и ще си кажат: щом те могат да правят това, защо да не мога и аз?, каза градоначалникът. - Не мисля, че е нужно да тренираш с играч, който може да е заразен. Това, което може да се случи, е абсолютно неволно и без умисъл да се пренесе заразата. С други думи, това не бива да ес случва."

Правителствен говорител пък припомни мерките във Великобритания - не бива да се доближаваш до никого на по-малко два метра, освен ако не е член на семейството ти и не си под карантина, която предполага абсолютна изолация.

Въпреки по-мекия тон от страна на пиара, "Тотнъм" все още може да понесе санкция. Такава няма да последва от страна на полицията, тъй като не е подадена жалба, а и нарушението не е установено на място от служител на реда, обясниха от силовата структура пред Би Би Си.

А в последните дни имиджът на "Тотнъм" пострада сериозно. В края на миналата седмица стана ясно, че клубът е поискал държавна помощ за свои служители, които иска да пусне в принудителен отпуск. По силата на мярката хазната поема 80 на сто от заплатата на даден служител, а останалите остават за сметка на неговия работодател.