Руското издание на списание "Форбс" публикува класация на милиардерите с най-високи доходи за 2019 година, информира ТАСС, цитирана от БТА.
На първо място е Сулейман Керимов, бизнесмен и сенатор от Дагестан, чийто общ семеен доход се оценява от изданието на 3,7 милиарда долара. Източник на парите е нарастващата стойност на акциите на златодобивната комапния "Полюс", която се контролира от сина на Керимов.
Втори е Владимир Потанин, собственик на "Интерроса", с доход в размер на 1,6 милиарда долара благодарение на котировките на "Норилски никел".
На трета позиция се намира бизнесменът Михаил Прохоров с 1,4 милиарда долара, получени след приключване на сделката по продажба на баскетболния клуб "Бруклин нетс" и неговата арена "Барклис сентър" в Ню Йорк.
Четвъртото място се заема от Виктор Харитонин, съсобственик на една от водещите руски фармацевтични компании "Фармстандарт". Дохода си от 1,1 милиарда долара той е получил от поскъпването на акциите. Тяхната стойност се повиши рязко и след обявяване на падемията от коронавирус.
Топ пет се допълва от депутата Андрей Скоч и семейството му - също с 1,1 милиарда долара. Фамилията притежава дял от 30 процента в "Ю Ес Ем холдингс" (USM Holdings) и 61,5 процента от летище "Внуково".
Основателят на холдигна Ю Ес Ем Алишер Усманов влиза в първата десетка с доход от 800 милиона долара.