Секретариатът на ОПЕК е поканил на онлайн заседание за петролния пазар на 9 април 36 страни, сред които САЩ, Канада, Норвегия, Бразилия и Великобритания, предаде ТАСС, като се позова на копие от поканата, пише БТА. 

По-рано агенция Блумбърг съобщи, че САЩ и Канада не са поканени. Източник от ОПЕК уточни пред ТАСС, че двете страни са поканени, но се чака потвърждение.

В списъка на поканените са четири групи страни - членките на ОПЕК; страните участнички, които не влизат в картела, но се включиха в предишното намаляване на добива като част от групата ОПЕК+; страни наблюдателки и страни, които преди не са си сътрудничили с ОПЕК. 

В последната група са общо 10 държави - Канада, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Египет, Индонезия, Норвегия, САЩ, Великобритания, Тринидад и Тобаго. От този списък само три страни все още не са потвърдили участието си - Канада, САЩ и Великобритания.

Според източника на ТАСС видеоконферентната връзка ще започне в 16 часа на 9 април. Споразумението за намаляване на добива между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още няколко страни производителки на петрол, известно като ОПЕК+, изтече в края на март.

Не бе постигната договорка за удължаването му, тъй като Саудитска Арабия и Русия не успяха да преодолеят различията си. Москва предлагаше продължаване на споразумението при предишните условия и само за второто тримесечие на годината, а Саудитска Арабия искаше повишаване на съкращенията с 1,5 милиона барела дневно до края на годината. 

Партньорите решиха да възобновят консултациите, като привлекат за съвместни действия и други страни производителки от Г-20.

Провалът на споразумението доведе до рязко поевтиняване на черното злато, което е подпомогнато и от намаляването на търсенето заради пандемията от коронавирус.

Междувременно петролът, произвеждан от картелната организация, поскъпна до 25,5 долара за барел. Това е растеж с близо 0,5 долара за няколко дни. 

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.
Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" през предходния работен ден.