Британският външен министър Доминик Рааб ще застане начело на правителството във Великобритания, в случай че премиерът Борис Джонсън, който в момента се лекува от COVID-19 в болница, не може да изпълнява задълженията си.

Според министрите му премиерът все още води кабинета, но Рааб вече го замести на срещата в понеделник с оперативния щаб за коронавируса.

Ето някои подробности от биографията на временния наследник на Джонсън, представени от Ройтерс.

Рааб е на 46 години и беше съперник на Джонсън за лидер на Консервативната партия през 2019 г. По време на кампанията той критикуваше реториката на премиера за напускането на ЕС. По средата на надпреварата Рааб бе елиминиран, след което подкрепи Джонсън. Той го назначи за външен министър през юли 2019 г.

Рааб е "твърд брекзитър" - от дълго време подкрепя идеята за напускането на Съюза.

Син на евреин от чешки произход, който се измъква от нацистите през 1938 г., той израства в южния английски регион Бъкингамшиър и учи право в "Оксфорд", преди да стане адвокат. 

Преди да влезе в парламента през 2010 г., работи за дипломатическата служба на Великобритания. Той е и съветник на правителството за Израело-арабския конфликт и контратероризма.

За кратко беше министър за "Брекзит" в правителството на Тереза Мей, но напусна в знак на протест срещу предложената тогава сделка.

Знакова негова издънка е признанието в качеството му на министър от кабинета на Мей, че не е осъзнал напълно колко разчита кралството на морския път Доувър - Кале, който е сред най-ключовите търговски връзки на Великобритания с континентална Европа.