Талибаните заявиха тази нощ, че спират "безплодните" дискусии за размяна на затворници, които водят вече от седмица пряко с афганистанското правителство - за пръв път от 18 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бяхме изпратили технически екип в Комисията по затворниците в Кабул, за да разпознае нашите затворници. За нещастие освобождаването им бе отложено по някакви причини до този момент", посочи в Туитър талибанският говорител Сухаил Шахин. - "Съответно техническият ни екип няма повече да участва в безплодни събирания от вторник нататък", добави той.

Това бяха първите срещи в Кабул след свалянето на талибаните от власт през 2001 г. от международна коалиция начело със САЩ. Бунтовниците винаги са отказвали да признаят официално афганистанското правителство, наричайки го "марионетка" на Вашингтон, припомня АФП.

Страните разговаряха за размяна на 5000 талибански затворници срещу 1000 души от афганистанските въоръжени сили - едно от ключовите положения в споразумението, подписано през февруари в Доха от бунтовниците със САЩ и нератифицирано от Кабул.

Вашингтон обеща в текста до 14 месеца да изтегли от Афганистан чуждестранните сили при условие талибаните да спазват договореностите по сигурността и да започнат "междуафганистански диалог".

Вчера обаче Матин Бек - един от преговарящите, назначени от правителството, заяви, че размяната се отлага, тъй като талибаните настояват да бъдат освободени 15 от "високопоставените им командири".

"Не можем да освободим убийците на нашия народ", каза той. "Не искаме те да се върнат на бойното поле и да заграбят цяла провинция."

Правителството бе готово да освободи до 400 сравнително по-малко опасни талибански затворници като знак на добра воля и в замяна срещу "значително" намаляване на насилието, но талибаните отхвърлиха това предложение, отбеляза Бек.

В неделя талибаните обвиниха Кабул, че нарушава споразумението от Доха и се държи "безотговорно". Откакто обаче документът бе подписан, бунтовниците стотици пъти нападаха афганистанските сили за сигурност и убиха множество войници и полицаи, допълва АФП.