Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който преди пет години предупреди, че най-голямата заплаха пред света е пандемия (вместо ядрена война), смята, че настоящата криза с епидемията от COVID-19 е "кошмарен сценарий", но увери, че социалното дистанциране и строгите политики на САЩ могат да минимизират броя на жертвите, цитирани от президента Тръмп.

Президентът се позова на прогноза, че в САЩ може да загинат между 100 000 и 240 000 души от новия коронавирус.

"Ако практикуваме социалното дистанциране правилно, би трябвало да можем да се измъкнем с доста по-малко смъртни случаи", каза Гейтс в интервю за „Фокс нюз“.

Той допълни, че карантината е била ключова за предотвратяване на още по-лоша пандемия.

"Това е кошмарен сценарий, тъй като предаването на респираторни вируси от човек на човек може да нараства експоненциално", каза той.

"Ако ние продължаваме да работим, да пътуваме по същия начин, както досега, тази крива никога няма да се изглади, преди по-голямата част от хората да се заразят и след това голям брой да потърсят помощ в болниците, което би довело до много смъртни случаи."

Гейтс обаче подчерта, че борбата срещу епидемията трябва да е на национално, а не на щастко или местно ниво. Досега губернатори от няколко щата се опитват да я задържат, като някои от тях обвиняват Вашингтон, че не полага достатъчно усилия.

"Когато имате ограничени ресурси, трябва да ги разпределите там, където има най-голяма нужда", каза Гейтс.

"Тъй като хората се движат из страната, ние трябва да имаме национална блокада или в противен случай ще имаме експоненциален растеж. Тя (епидемията) ще се разпространи обратно в други части на страната."

Гейтс отбеляза, че някои щати разполагат с повече ресурси, докато други са засегнати по-силно, което налага федералното правителство да реагира съобразно.

В интервю за "Вашингтон пост", публикувано през миналата седмица, Гейтс призова за национална карантина и повече тестове, за да може "бързо да се идентифицират потенциални доброволци за клинични тестове и да се изчисли кога да се възстанови нормалното положение".

Гейтс изнесе реч за Ted Talk през 2015 г., в която предупреди, че "не сме готови за следващата епидемия", но добави, че "можем да изградим наистина добра система за реакция" и да се подготвим.

Сред неговите предложения имаше да се създаде медицински резервен корпус, който да бъде удвоен с военните сили, да се произведат "микробни игри", подобни на военните игри, които биха могли да се използват за пускане на симулации.

"Но между 2015 и 2020 г. е направено по-малко от 5 процента от това, което трябваше да бъде направено", заяви Гейтс пред водещия Крис Уолъс.

Гейтс отбеляза, че настоящата пандемия "не е възможно най-лошият случай", като се има предвид относително ниският процент на смъртност в сравнение с болести като дребната шарка.

"Това е много, много лошо, но в крайна сметка ще се сдобием с ваксина. Дори преди това, ако вършим правилните неща, ще можем да освободим значителни части от икономиката", каза той.

Гейтс каза също, че настоящата криза може да подготви света в случай на бъдеща пандемия, която да бъде още по-смъртоносна.

"След като преодолеем това, ще погледнем назад, ще разберем какво бихме могли да направим по различен начин и ще направим необходимото, за да не позволим на това да се случи отново, особено след като може да бъде още по-лошо по отношение на смъртността", изтъкна той.