Бившият играч по американски футбол Том Демпси (73 г.) е починал от усложнения, причинени от коронавируса, съобщи неговото семейство, цитирано от Асошиейтед прес и щатската спортна телевизия ESPN.

Демпси е играл на поста кикър - това са състезателите, които ритат топката с крак. Той ще остане в историята с това, че е играл американски футбол без пръсти на десния си крак, бъдейки десничар, и без пръсти на дясната ръка. Така се е родил. И с отбелязан фийлдгол (когато топката се рита от място, поставена на тревата, за да се отбележат три точки с вкарване във врата, бел. ред.) от 63 ярда (58 метра) през 1970 г.

Тогава той поставя рекорд за разстояние на успешно вкаран фийлдгол, а тимът му "Ню Орлиънс Сейнтс" побеждава "Детройт Лайънс" с 19:17 в последните секунди.

Постижението остава № 1 в Националната футболна лига 28 години. През 1998 г. Джейсън Илам от "Денвър Бронкос" го изравнява. Рекорда сега държи Мат Прейтър (и той от "Денвър") - 64 ярда, поставен през 2013 г.

Том Демпси е ходел и играел със специална обувка на десния си крак - можете да я видите на снимките. Тя не е имала предна част. Въпреки това се радва на професионална кариера в НФЛ - 11 сезона, като освен за "Сейнтс" е играл за още четири тима - "Филаделфия Игълс" (най-дълго), "Лос Анджелис Рамс", "Хюстън Ойлърс" и "Бъфало Билс". 

Демпси е страдал от алцхаймер и деменция, диагностицирани през 2013 г. Той е живял в старчески дом в Ню Орлиънс, поразен тежко от коронавируса. Повече от 50 възрастни хора там също са дали положителни проби. Тестът на Том Демпси е потвърден на 25 март.

Собственикът на "Ню Орлиънс Сейнтс" Гейл Бенсън разпространи официално съобщение в памет на Демпси. "Светците" са сред клубовете в американския спорт, засегнати от COVID-19. Треньорът на отбора Шон Пейтън заболя през миналия месец, но вече е излекуван. Бащата на бившия куотърбек Боби Хъбърт почина в събота на 81 г.

Ню Орлиънс, щата Луизиана, е мястото с най-висока смъртност от коронавируса в Съединените щати, сочат официалните данни.