Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Apple наградиха със 75 000 долара "бял хакер", установил метод за проникване в камерата на iPhone-и и Mac-ове, разказва Digital Trends.

Експертът по сигурност и бивш служител на онлайн услугите на Amazon Райън Пикрен публикува 7 слабости в браузъра Safari. Три от тях позволяват достъп до камерите на смартфоните и лаптопите на Apple.

Това става при посещение на зловреден сайт или ако устройството е дало достъп до камерата си за видеоконференция през програми като Zoom и други.

"Бъг като този показва, че потребителите никога не трябва да са напълно уверени, че камерата им е сигурна, независимо от оперативната система или производителя", коментира Пикрен пред "Форбс".

Apple през годините се славеха като производители на компютри без вируси, но това всъщност отдавна е мит - вируси за MacOS и iOS има, макар и по-малко от тези за Windows.

Пикрен е съобщил за бъговете още през декември 2019 г., а Apple са ги поправили в началото на 2020-та. След това все пак са решили, че е редно да наградят белия хакер за работата му.

Подобни методи за "задигане" на камерата са една от основните причини за притеснение по време на пандемията, когато множество хора използва видеоконференции ежедневно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.