Русия иска конструктивни преговори за ситуацията на петролния пазар и не вижда алтернатива на диалога, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, която се позовава на Интерфакс, пише днес БТА.

"Русия не подкрепяше приключването на сделката ОПЕК+. Президенът Владимир Путин и Русия подкрепят конструктивния процес на преговори, който няма алтернатива за постигане на стабилен международен енергиен пазар", каза Песков.

Песков отбеляза, че при сегашните условия партньорите на Русия от Саудитска Арабия са увеличили безпрецедентно добива и са понижили цената на петрола. По думите му това може скоро да доведе до запълване на всички хранилища на петрол в света, допълва ТАСС.

Танкерите вече се използват не за превоз на петрол, а за плаващи туби с петрол.

"Накрая ще получим една съвсем минимална цена на петрола, която не е изгодна за никоя страна", допълни той.

Споразумението ОПЕК+ между членките на петролния картер и още няколко страни производителки на петрол, сред които и Русия, бе в сила три години и помогна да се стабилизират цените на черното злато на равнище 60 долара за барел чрез намаляване на добива. 

Действието му приключи на 31 март 2020 година. То не беше удължено, тъй като Русия предгалаше споразумението да остане в сила при предишните условия и само през второто тримесечие, а Саудитска Арабия искаше да се вдигне намаляването на добива с 1,5 милиона барела дневно до края на годината.

Провалът на споразумението доведе до рязко поевтиняване на петрола, подкрепено и от спада на търсенето заради пандемията от коронавирус.