Министерството на отбраната на САЩ обяви на уебсайта си договора за производство и доставка на осем изтребителя F-16 Блок 70.

От съобщението се разбира, че цената на поръчката е 512 004 418 долара (малко над 928 милиона лева ), като 4 185 566 долара (7,6 милиона лева) от тях се внасят авансово.

Самолетите ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и в Грийнвил, Южна Каролина.

Техният производител е корпорацията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Крайният срок за изпълнението на поръчката е 2027 г. В българските медии досега се говореше, че самолетите трябва да пристигнат в България до 2024 г.

Специализираното списание за отбрана "Джейнс дифенс" (Jane's Defense) пояснява на уебсайта си, че обявената сума е само част от общата цена на сделката, която е 1,3 милиарда долара (2,35 милиарда лева) .

Разликата се получава, защото обявената от Пентагона сума не включва двигателите на самолетите.

Те ще бъдат едноместни (Блок 70), а не (Блок 70/72), което означава, че българските им пилоти ще се обучават на американски или други натовски двуместни F-16.

Първите F-16 ще влязат на въоръжение в българските военновъздушни сили през 2023 г., пише "Джейнс дифенс", което значи, че оттогава България ще може да започне постепенно да подменя остаряващите си руски изтребители МиГ-29.

Според списанието от тях използваеми в момента са само четири.