ГЕРБ ще предложи да бъдат замразени субсидиите на партиите по време на извънредното положение. Това заяви депутатът Красимир Ципов по време на дебата на първо четене на промените в закона за мерките и действията по време на извънредното положение в правната комисия. Според Ципов така политиците ще поемат солидарно своята част от тежестта на кризата.

Основна тема на дебата бе текстът, който създава опасност колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) да изземат функциите на парламента. 

В промените е записано, че процесуалните срокове спират да текат, освен тези за страните в производствата, посочени в решение на съответната колегия на ВСС, обнародвани в "Държавен вестник".

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че така се стига до смесване на властите.

"Съдебната власт има определени правомощия. Ще се наруши основен принцип. Гражданите имат нужда от спокойствие.  Да не смесваме властите", заяви Панов.

Според него законодателната власт абдикира.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков му опонира, че това прелдожение е по инциатива на съдийската колегия.

"Не за пръв път е налице делегиране на правомощия. Друг орган да изпълнява определени функции", обясни Чолаков.

Той изтъкна, че според Конституцията на колегиите могат да се възлагат и други правомощия със закон.

Крум Зарков от БСП изтъкна, че така ВСС ще изпълва със съдържание законовата норма по отношение на конституционно определени правомощия на парамента. Той изтъкна, че двете колегии на ВСС могат да приемат две противоречащи си решения.

Според министъра на правосъдието Данаил Кирилов идеята е да се даде по-гъвкава възможност за реакция. Той призова опозицията ако има по-добър вариант да го предложи. Добави, че е чул "всякакво мрънкане по отношение на сроковете".

"Идеята е администрацията да направи преценка, да излезе с админстативен акт. Да каже кои срокове ще бъдат удължени", каза Кирилов.

Промените бяха приети с 13 гласа "за", без против и 7 въздържали се.

По-късно през деня те бяха гласувани и в пленарната зала на първо четене. 123-ма  депутати гласуваха "за",  9 "против" и  46 "въздържали се".