Пандемията от новия коронавирус уби над 40 хиляди души в Европа, като над три четвърти от жертвите са в Италия, Испания и Франция, според данни на Франс прес, събрани от официални източници до 18 часа българско време днес.

Най-актуалните данни за света вижте тук

С общо 40 768 починали Европа е най-силно засегнатият от пандемията континент. Италия с 14 681 починали и Испания с 10 935 починали, са най-засегнатите страни в света. Жертвите във Франция са 5 387.

В САЩ Ню Йорк регистрира най-тежкия си ден от коронавируса с 562 починали за 24 часа, най-много за един американски щат, и общо 2935 жертви, съобщи губернаторът му Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

Приетите в болница заради коронавируса през последното денонощие са нараснали с хиляда и вече са над 14 хиляди. Общият брой заразени в щата е 102 836 души.

За сравнение в цялата страна по данни на националния Център за контрол и превенция на заболяванията са регистрирани 26 135 нови заразени и общо 239 279, а жертвите от последното денонощие в САЩ са общо 930 и общо 5443. По данни на университета "Джонс Хопкинс" пък заразените са над 246 хиляди, а починалите - над 6 000.


20: 29 Елизабет II - с обръщение към нацията заради коронавируса

Британската кралица Елизабет Втора ще направи обръщение към нацията в неделя вечерта във връзка с борбата срещу смъртоносната епидемия от коронавируса, предаде Ройтерс, като се позовава на съобщение на Бъкингамския дворец.

Кралица Елизабет II

"Нейно Величество Кралицата записа специално обръщение към Обединеното кралство и Общността на нациите (бившата Британска общност - бел.ред.) във връзка с епидемията от коронавируса", се казва в съобщението.

Кралицата прави изявления изключително рядко, освен традиционните ѝ коледни послания по телевизията.

Обръщението, което ще се излъчи в неделя от 19 ч. по Гринуич (22 ч. бълг. време), е записано в нейния замък Уиндзор край Лондон, където 93-годишната кралица се е уединила заедно със съпруга си принц Филип (на 98 г.) по време на епидемията.

До 14 ч. вчера починалите от COVID-19 във Великобритания нараснаха до 3605 - с 684 повече от предишния ден - което е увеличение от 23 процента. А до 9 ч. днес общият брой на тестваните за коронавируса е 173 784, като пробите на 38 168 са положителни, предаде Ройтерс.


18:15 Борис Джонсън още има температура. Ще пази стаята

Британският премиер Борис Джонсън ще спази указанията на здравните власти в Обединеното кралство и ще остане в доброволна изолация, докато високата му температура не спадне, заяви днес говорителят му, цитиран от Ройтерс.

"Той продължава да има леки симптоми, в частност температура. Указанията в такъв случай са ясни: ако имаш висока температура, трябва да продължиш да се самоизолираш, докато тя не се върне на нормалните си стойности", каза говорителят пред репортери.

"Указанията са наистина недвусмислени по този въпрос. В тях е посочено, че трябва да си останеш у дома седем дни, но ако високата температура се запази, трябва да си останеш у дома за по-дълго. Министър-председателят следва тази препоръка изключително стриктно", добави той.

Борис Джонсън

Преди това Джонсън, който миналата седмица даде положителна проба за COVID-19, заяви, че все още е под карантина, по-дълго от препоръчителните според указанията на британските здравни власти седем дни, отбелязва Ройтерс. 


17:50 САЩ отстраниха капитана на самолетоносач, нападнат от коронавируса

Командирът на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" е отстранен от поста си, след като е казал, че флотът не прави достатъчно, за да спре епидемия от коронавирус на борда му, предаде Би Би Си.

Американският самолетоносач "Теодор Рузвелт". Снимка Уикипедия

В писмо капитан Брет Крозиър е призовал висшестоящите си да се задействат, за да предотвратят смърт на американски военни в невоенно време.

Обаче изпълняващият длъжността министър на флота Томас Модли е заявил, че командирът "е показал изключително слаба оценка" [на ситуацията].

Най-малко 100 души на борда на съда са заразени според съобщенията на медиите.


17:28 Германия превръща най-големия си стадион в полева болница


Най-големият футболен стадион  в Германия, "Вестфален щадион" (Westfalen Stadion), се превръща в център за лечение на COVID-19 от утре, съобщи футболният клуб "Борусия Дортмунд", цитиран от Си Ен Ен.

Стадионът на "Борусия" Дортмунд "Вестфален щадион".

Изпълнителните директори на клуба Ханс-Йоахим Вацке и Карстен Крамер казаха, че съоръжението е "идеално място да се помага активно на хората", които имат симптоми на коронавирус или вече са развили болестта, която той причинява.

В изявлението си те казаха още, че чувстват като “наш дълг и наше желание" да направят всичко възможно да помогнат.

Клубът каза, че е преустроил стадиона в сътрудничество с местната зравна служба в провинция Северен Рейн-Вестфалия.


16:51 Меркел излезе от самоналожената карантина

Германската канцлерка Ангела Меркел излезе днес от самоналожената карантина и се завърна към изпълнението на служебните си задължения, след като няколко пъти даде отрицателна проба за коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неин говорител.

Ангела Меркел

Меркел си наложи карантина и работеше в домашни условия, след като на 20 март й бе направена ваксина от лекар, за когото впоследствие се разбра, че е заразен с коронавируса. Ръководителят на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер заяви днес на видеоконференция, че според него броят на починалите от коронавирус е по-голям от обявения официално, предаде Асошиейтед прес. От думите на Вилер не стана ясно дали има предвид смъртните случаи в Германия или по целия свят, а журналисти нямаха възможност да зададат уточняващи въпроси заради дистанционния характер на пресконференцията.


16:33 Германски министър: Страните се бият за маски в Китай

Агентите по доставките на различни държави се "бият" в Китай за достъп до защитни средства, които играят ключова роля в спирането на разпространението на коронавируса, каза днес германският здравен министър Йенс Шпаан, цитиран от Ройтерс.

Той коментира поредица от публикации, че пратки от защитни маски, предназначени за европейски страни, са изкупувани от американски представители, понякога, даже когато самолетите, натоварени с тях, са готови за излитане на пистата.

“Чуваме разкази за хора, които се бият - в буквалния смисъл на думата - за тези маски в Китай”, каза Шпаан пред репортери в петък по време на посещение в логистична компания, която работи за германското правителство. "Това не е добро развитие, но то отразява силното търсене”. 

Йенс Шпаан

15:52 САЩ са загубили 701 хиляди работни места през март

Бюрото по трудова статистика, цитирано от "Бизнес инсайдър" (Business Insider) съобщи днес, че работните места извън земеделието в САЩ са намалели със 701 хиляди само през март, след като предприятия масово се затварят заради мерките срещу коронавируса. Резултатът е седем пъти по-лош от прогнозираните от икономистите загуби на 100 000 работни места. За първи път от 2010 година насам броят им се свива.

Докладът най-вероятно не показва пълния размер на щетите от коронавируса, защото включва данни до 14 март, т.е. не брои последните две седмици на месеца, когато 10 милиона американци са подали документи за помощи за безработица. 

В момента официално отчетеният дял на безработните в САЩ е 4,4% в сравнение с 3,5% през февруари. "Банк ъв Америка" (Bank of America) прогнозира, че идва най-дълбоката рецесия в американската история с 20 милиона безработни, т.е. 15,6% от работната сила.


14:26 ч.: Украйна забранява придвижването по улиците на повече от двама души заедно

Денис Шмигал. Снимка архив Клуб Z

Украинското правителство забрани на гражданите си да излизат от домовете си на групи повече от двама, с изключение на случаите на придружаване на деца. Това съобщи днес във видеообръщение премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от ТАСС.

"Приехме постановление, с което се забранява по улиците да се движат заедно по повече от две лица, с изключение на лица, придружаващи деца", каза той и поясни, че това е поредна мярка за противодействие на разпространението на коронавируса.

Шмигал призова от името на правителството своите граждани да се въздържат от такива активности като барбекюта на открито и разходки в паркове или места за масов отдих "в следващите три, а може би и четири седмици".

"Това ще ни помогне да избегнем ситуация, подобна на тази в страните, в които болестта се развива прекомерно, доста бързо и с фатални последствия", поясни той и подчерта, че тези мерки, макар и причиняващи неудобство, са необходими за безопасността на хората.


09:13 ч.: Мъж беше осъден във Френска Гвиана на 14 месеца затвор. Наплюл жандармеристи и казал, че е заразен с COVID-19

Мъж беше осъден във Френска Гвиана на 14 месеца затвор, защото се изплюл върху жандармеристи, след като им казал, че е заразен с новия коронавирус, предаде Франс прес. Нападението било извършено, след като жандармеристите се отзовали на сигнал за домашно насилие от страна на мъжа над сестра му и майка му в Куру, в западната част на Френска Гвиана. Видимо пиян, мъжът се похвалил, че е заразен с коронавируса, и се изплюл върху жандармеристите. Те го задържали и така се стигнало до бързата присъда. Тестът на мъжа показал, че той не е заразен с коронавируса.


12:48 ч.: Белгия очаква подобрение на епидемичната обстановка до две седмици

Здравните власти в Белгия изразиха днес очакване до две седмици епидемичната обстановка в страната да се подобри, предаде БТА. Те отчитат като положителен знак това, че броят на новоприетите в болница с COVID-19 на ден не расте.

"Мон дез ар", обикновено пълния с хора централен парк на Брюксел, днес е пуст заради ограничителните мерки.


За последното денонощие в страната от заболяването са починали 132 души и така общият брой на жертвите достига 1143, сочат данните. В болница са постъпили 578 души, а 377 са били изписани с подобрено здраве (2872 досега). Една от три лабораторни проби на изследвани за болестта са били положителни в четвъртък от около 3000 проверени.


7:59 ч.: Над 5000 са съдени в Мароко за нарушение на извънредното положение

Над 5000 души са съдени в Мароко за нарушение на извънредното здравно положение, въведено заради епидемията от коронавируса на 20 март, предаде Франс прес. Сред тях 334 души са в ареста. Санкциите за нарушаване на извънредното здравно положение са до три месеца затвор и/или глоби до 1300 дирхама (около 124 евро). 58 души пък са обвинени в дезинформация, свързана с епидемията. В Мароко има 691 заразени, 44 починали и 30 оздравели.


7:40 ч.: Китай съобщи за 31 нови случая на зараза с коронавируса, от които само два предадени на местно ниво

Снимка АП/БТА

Континентален Китай съобщи днес за 31 нови случая на зараза с новия коронавирус, в това число и два предадени на местно ниво, предаде Ройтерс. Останалите са внесени отвън. Властите съобщиха и за 4 нови смъртни случая на заразени с коронавируса. Всичките са в град Ухан, откъдето тръгна епидемията. Общият брой на заразените в Китай възлиза на 81 620 души, като 3322 души са починали от началото на епидемията.


7:30 ч.: Полева болница ще бъде открита в изложбен център в Стокхолм

Шведските власти съобщиха, че през уикенда ще бъде отворена полева болница в Стокхолм, която ще приема пациенти, болни от COVID-19, предаде Франс прес. Тя ще бъде на територията на изложбен център и на първо време ще приеме 140 пациенти, след това капацитетът й ще бъде увеличен до 600 легла при нужда. В Швеция има 282 смъртни случая от COVID-19, а заразените са 5466.


4:55 ч.: Тръмп се подложи на втори тест за COVID-19. Резултатът е отрицателен

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че вчера му е бил направен втори тест за коронавирус и резултатът е бил отрицателен, предаде Ройтерс. Той заяви на редовния си брифинг в Белия дом, че го е направил от любопитство, за да види колко бързо ще излезе резултатът. Процедурата е отнела 15 минути.


5:14 ч.: Над 10 000 са вече заразените в Южна Корея. Но новите случаи намаляват

Броят на заразените с коронавирус в Южна Корея надхвърли психологическата бариера от 10 000, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ДПА. Регистрирани са нови 86 случая, с което общият брой достигна 10 062. Броят на починалите е 174, като за последното денонощие смъртните случаи са пет.
През последните три седмици новите случаи са по около 100 на ден, което показва ясна тенденция към понижение. Пикът на заразата бе в края на февруари, когато за един ден бяха регистрирани над 900 случая. Регистрирани са 22 нови "внесени" случая, с което общият им брой е 264. За да бъде намален рискът от инфекция заради внесените от чужбина случаи, всички пристигащи се подлагат на двуседмична карантина.


3:36 ч.: Кметът на Ню Йорк: Покривайте си лицето, може да е с шал или бандана, ако нямате маска

Бил де Блазио. Снимка АП/БТА

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова жителите на града да покриват лицата си, когато излизат от дома си, съобщи Франс прес.

"Може да е с шал, с нещо, което сте направили у дома си, с бандана", каза той на пресконференция. "Не е нужно да е с професионална маска. Не искаме да използвате маските, от които имат нужда хората от спешна помощ и лекуващият персонал", добави кметът.

Само в Ню Йорк са починали 1562 души от началото на пандемията, а 50 000 души са се заразили с коронавирус.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.