Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Загубите от кризата на независимия културен сектор вече доближават 18 млн лв. Това показват вторите междинни резултати въз основа на анкета, попълнена от 880 респонденти. Според данните размерът на направените до момента разходи за несъстояли се кулутурни прояви е 3 201 927 лв., а на очакваните загуби до юли – вече са 17 693 633 лв.

Първите междинни данни бяха съобщени въз основа на анкета, попълнена за три дни от малко над 500 самостоятелни творци и организации, като общата сума на загубите до месец юли 2020 г. бе изчислена на близо 7 млн лв.

Културните институции бяха първите затворили врати, още преди обявяването на извънредното положение. Театри, свободни сцени, галерии, пространства за изкуство и други остават все още затворени, а редица фестивали се отлагат. Този факт, както и отлива на публика, сериозно увреди  икономиката в сектора.

Много свободно практикуващи артисти от всички сфери на изкуството остават без работа и препитание, а малките организации, които развиват актуалната, съвременна културна сцена са пред фалит. На 26-ти март независимият сектор разпространи първата прогнозна информация за очакваните загуби в сферата.

До момента все още няма обявени от държавата мерки за подпомагане на сектора на културата, който бе един от първите, подкрепени от държавите в Европа и по света.

Независимият сектор се обедини около искането си за социална и структурна подкрепа на културата, което означава както подпомагане на свободно практикуващите артисти, така и базисна помощ за организациите, които са оперативните звена в културната икономика. Преговорите с Министерство на културата в момента продължават, като на последната официална среща с представители на сектора министърът на културата г-н Боил Банов обеща да осигури допълнителни средства от правителството за захранване на единствения фонд, с който министерството разполага – фонд „Култура“.

България остава една от последните европейски държави, които не са обявили все още мерки за култура. Наред с Германия, Франция, Великобритания и много други държави в западна Европа, такива мерки вече обявиха Румъния, Литва и Македония.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.